Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Η ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πιθανό να καταπονήσει τις σοδειές και τα αγροτικά ζώα καθώς και να προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις τροφίμων για το μισό πληθυσμό του πλανήτη, προβλέπουν Αμερικανοί επιστήμονες.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι οι τροπικές και υποτροπικές περιοχές, όπου ήδη κατοικούν οι φτωχότεροι άνθρωποι του πλανήτη, σημειώνουν οι επιστήμονες στο περιοδικό Science. Οι εύκρατες περιοχές θα βιώσουν σημαντική άνοδο στη μέση θερμοκρασία, προσθέτουν.

«Στις εύκρατες περιοχές, οι θερμότερες εποχές που έχουν καταγραφεί θα αποτελέσουν στο μέλλον τις κανονικές συνθήκες,» γράφουν ο καθηγητής David Battisti, του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον του Τμήματος Ατμοσφαιρικών Σπουδών και η Rosamund Naylor, διευθύντρια του Τμήματος Ασφάλειας Τροφίμων και Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Οι δυο καθηγητές συνδύασαν παρατηρήσεις από δεδομένα 23 διαφορετικών μοντέλων κλιματικής αλλαγής. Διαπίστωσαν ότι μέχρι το 2100, υπάρχει 90% πιθανότητα οι χαμηλές θερμοκρασίες της καλλιεργητικής περιόδου στους τροπικούς και υποτροπικούς να μεταβληθούν σε υψηλότερες από τις σημερινές μέγιστες θερμοκρασίες.

«Παίρνουμε τα χειρότερα από όσα έχουμε παρατηρήσει ιστορικά και λέμε ότι στο μέλλον θα είναι πολύ χειρότερα εκτός εάν υπάρξει κάποιου είδους προσαρμογή,» λέει η Naylor.

Έχουμε ήδη βιώσει μερικά δείγματα του τι μας περιμένει, όπως το κύμα καύσωνα που σάρωσε την Ευρώπη το καλοκαίρι του 2003, προκαλώντας θανάτους και μειωμένες αποδόσεις στις καλλιέργειες.

Οι θερμοκρασίες ρεκόρ που σημειώνονται ζημιώνουν τις καλλιέργειες, συμπεριλαμβανομένου του αραβόσιτου και των φρούτων, καθώς επιταχύνεται η ωρίμανση τους από 10 έως 20 ημέρες. Τα αγροτικά ζώα καταπονούνται, το χώμα είναι ξηρότερο και απαιτείται περισσότερο νερό για την άρδευση, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Στην Ιταλία σημειώθηκε μείωση της τάξεως του 36% στην εσοδεία αραβόσιτου σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, και στη Γαλλία η παραγωγή αραβόσιτου και ζωοτροφών έπεσε κατά 30%, οι σοδειές φρούτων μειώθηκαν κατά 25% και η σοδειά σιταριού κατά 21%.

« Αυτό που με εξέπληξε περισσότερο είναι ότι όταν κοιτάξαμε τα ιστορικά παραδείγματα, υπήρχαν πάντα τρόποι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα μέσα στη δεδομένη χρονιά. Οι άνθρωποι ανέκαθεν στρέφονταν σε άλλη περιοχή για να βρουν τροφή,» λέει η Naylor. «Ωστόσο, στο μέλλον δεν θα υπάρχει άλλη περιοχή να στραφούμε εκτός εάν επανεξετάσουμε την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων.»

Ο Battisti ανέφερε ότι 3δις άνθρωποι ζουν στις περιοχές που θα πληγούν περισσότερο. Οι ερευνητές έκαναν έκκληση για επένδυση στην ανάπτυξη ποικίλων καλλιεργειών που θα αντέχουν τις υψηλότερες θερμοκρασίες.

«Μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων που θα ψάχνουν για τροφή επειδή δεν θα μπορούν να βρουν τίποτα στις περιοχές από τις οποίες τρέφονται σήμερα,» είπε.

«Η πίεση στην παγκόσμια παραγωγή τροφής από τις υψηλές θερμοκρασίες πρόκειται να είναι τεράστια, και δεν έχει συμπεριληφθεί στην έρευνα η ανεπάρκεια στις ποσότητες υδάτων, που με τη σειρά τους θα επηρεαστούν από τις υψηλές θερμοκρασίες.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com