Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Η ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΤΟ "ΝΤΟΥΛΑΠΙ"!

Πέντε έως και 17 χρόνια αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων, ενώ το Ασφαλιστικό χάνει τον κοινωνικό του χαρακτήρα



Το έγκλημα ολοκληρώθηκε. Η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών και αντρών εργαζομένων στο Ελληνικό Δημόσιο, που προβλέπει η χτεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, βάση της οποίας είναι οι αντιασφαλιστικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή οι κατευθύνσεις που συνδιαμορφώνουν οι κυβερνήσεις του στα κράτη - μέλη της, ανοίγει το δρόμο ώστε η ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων να μην έχει πλέον κοινωνικό χαρακτήρα, αλλά να αποτελεί σύστημα επαγγελματικών συντάξεων.

Αμεση πρώτη συνέπεια αυτής της απόφασης είναι το παραπέρα χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των γυναικών εργαζομένων στο Δημόσιο. Δεκάδες χιλιάδες είναι αυτές που θα δουν να αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από 5 έως και 17 χρόνια. Ομως η κύρια αρνητική συνέπεια για το σύνολο των εργαζομένων στο Δημόσιο είναι ότι η ασφάλισή τους παύει να θεωρείται κοινωνική και χαρακτηρίζεται «επαγγελματική». Αυτό σημαίνει ότι παύει να έχει την εγγύηση του κράτους, ενώ ο τρόπος λειτουργίας της και το περιεχόμενό της (παροχές, τρόποι υπολογισμού της σύνταξης, όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και άλλα) θα ορίζονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι εξελίξεις που θα σηματοδοτήσει η ενσωμάτωση όσων προβλέπει η δικαστική απόφαση στο Εθνικό Δίκαιο έρχονται να συμπληρώσουν την αντιασφαλιστική νομοθεσία με την οποία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν διαχρονικά φορτώσει τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου αποτελεί την αναπόφευκτη συνέχεια μιας σειράς αντιασφαλιστικών παρεμβάσεων (αύξηση των ορίων ηλικίας, μείωση των συντάξεων κλπ.) από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού, στη βάση της πολιτικής της ΕΕ, τις οποίες νομιμοποίησαν με τη στάση τους οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com