Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Τρίτη, 10 Μαρτίου 2009

ΤΑ ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ!

Κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ έφτασε η μάζα του καθαρού κέρδους για 5 από τους τραπεζικούς ομίλους στο 12μηνο του 2008. Και από τη λίστα της αμύθητης κερδοφορίας απουσιάζουν, για την ώρα, μεγάλοι όμιλοι, όπως για παράδειγμα της Εθνικής Τράπεζας, που θα δημοσιεύσουν τα σχετικά στοιχεία στο προσεχές διάστημα.

Χαρακτηριστικά είναι τα δείγματα γραφής: «Γιούρομπανκ»: 652 εκατ. ευρώ, «Αλφα»: 512 εκατ. ευρώ, Κύπρου: 502 εκατ. ευρώ, «Μαρφίν Πόπουλαρ»: 395 εκατ. ευρώ, Πειραιώς: 315εκατ. ευρώ, κ.ο.κ.

Είναι δηλαδή φανερό πως η κερδοφορία τους καλά κρατεί ακόμη και σε περιόδους κρίσης και αναταράξεων. Σε τελική ανάλυση οι σημερινοί κλαυθμοί της άρχουσας τάξης αφορούν μόνο στο βαθμό συσσώρευσης κέρδους. Η όποια εμφανιζόμενη πτωτική τάση έχει κινητοποιήσει όλα τα αντανακλαστικά κέντρων και οργανισμών που υπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως και της ίδιας της ΕΕ, των εθνικών κυβερνήσεων, κ.ά. Σε αυτό το πλαίσιο ήδη εφαρμόζουν σειρά από ρυθμίσεις κρατικομονοπωλιακού χαρακτήρα, όπως αυτή που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ στο κρατικό πακέτο ενίσχυσης με τα 28 δισ. ευρώ. Είναι επίσης φανερό πως έχουν και επεξεργασμένο σχέδιο και πολύ συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων η ειδοποιός διαφορά βρίσκεται στο γεγονός ότι οι μεθοδεύσεις τους είναι, όσο ποτέ άλλοτε, ακόμη πιο επικίνδυνες και εγκληματικές. Σήμερα η «συναίνεση» στα σχέδια ΕΕ και κυβέρνησης οδηγεί κατευθείαν στον γκρεμό. Σήμερα, όσο ποτέ, η απάντηση βρίσκεται στη συγκρότηση ενός μαζικού, λαϊκούκινήματος, διεκδικήσεων και ρήξης με το σημερινό κατεστημένο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com