Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Εκθέσεις για την Iσραηλινή βαρβαρότητα

Νέα έκθεση που καταγγέλλει τον ισραηλινό στρατό για την 22ήμερη επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή. Η αμερικανική «Human Rights Watch» υποστηρίζει ότι η χρήση βομβών λευκού φωσφόρου σε πυκνοκατοικημένες περιοχές από τον ισραηλινό στρατό μπορεί, κάλλιστα, να θεωρηθεί έγκλημα πολέμου, αφού προκάλεσε θάνατο αμάχων, και ζητείται η διενέργεια διεθνούς έρευνας.

Ο ισραηλινός στρατός, πάλι, αντέτεινε ότι χρησιμοποίησε το λευκό φώσφορο όπως ακριβώς προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο. Επίσης, έδωσε στη δημοσιότητα το δικό του απολογισμό της 22ήμερης επιχείρησης, που έρχεται σε αντίθεση με τα στοιχεία του Παλαιστινιακού Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τη βάση για όλες τις διεθνείς εκθέσεις μέχρι στιγμής. Κατά το Ισραήλ, οι νεκροί Παλαιστίνιοι είναι 1.166 (και όχι 1.417), οι 709 είναι ένοπλοι (μαχητές και αστυνομικοί), οι 295 πολίτες (89 παιδιά και 49 γυναίκες), ενώ για άλλους 162 νεκρούς «ερευνάται».

«Εταίρος» ειρήνης

Πρόθυμος για διάλογο με τους Παλαιστίνιους δήλωσε ο Νετανιάχου, ο οποίος μετά τη συμφωνία και με το Εργατικό Κόμμα, κατευθύνεται στην πρωθυπουργία. Ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι θα είναι «εταίρος» για την ειρήνη που είναι «πάγιος στόχος». Απέφυγε, όμως, να ξεκαθαρίσει αν θα συναινέσει στην ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Η κίνησή του ερμηνεύτηκε ως απόπειρα «κατευνασμού» των Ουάσιγκτον και ΕΕ, που επιδιώκουν τυπική αποκλιμάκωση. Δεν κατεύνασε, όμως, τα στελέχη των Εργατικών (συμπεριλαμβανομένων των μισών από τους 13 βουλευτές) που έχουν εξοργιστεί με τη συμμετοχή στην κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com