Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Τρίτη 14 Απριλίου 2009

ΑΥΞΗΣΗ...0%


Αυξήσεις: 0%! Ικανοποίηση θεσμικών αιτημάτων: Σε κανένα! Διάστημα για το οποίο θα ισχύουν τα παραπάνω: Επ' αόριστον!

Τα τρία παραπάνω στοιχεία χαρακτηρίζουν την κατάπτυστη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε η συμβιβασμένη πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) με τους ιδιοκτήτες κέντρων ξένων γλωσσών (PALSO), και αφορά τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στα κέντρα ξένων γλωσσών όλης της χώρας. Μηδενικές αυξήσεις (σε σχέση με πέρσι) και, μάλιστα, όχι μόνο για φέτος ή για μια διετία, αλλά με ισχύ «αόριστης διάρκειας»!

Ετσι, ο βασικός μισθός για τον νεοδιόριστο εκπαιδευτικό σε φροντιστήριο ξένων γλωσσών, από 1η Σεπτέμβρη 2008, καθηλώνεται, επ' αόριστον, στα 648,13 ευρώ και αντίστοιχα το ωρομίσθιο στα 8,99 ευρώ, όσο ακριβώς ήταν και πέρσι (από 1/3/2008).

Πρόκειται για την πρώτη σύμβαση μηδενικής αύξησης που έρχεται στο φως της δημοσιότητας μέχρι τώρα και αφήνει έκθετη την πλειοψηφία της ΟΙΕΛΕ (ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ), που υποτάσσεται πλήρως στις απαιτήσεις των εργοδοτών καταδικάζοντας τους εργαζόμενους σε μισθούς πείνας. Παράλληλα, δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο για όλους τους κλάδους εργαζομένων, αφού δίνει ένα επιπλέον επιχείρημα στους εργοδότες να πιέζουν για μηδενικές αυξήσεις. Φαίνεται τελικά ότι η απόσταση από τις συμβάσεις της αύξησης του 1 ευρώ που υπογράφει η ΓΣΕΕ μέχρι τις μηδενικές αυξήσεις δεν απέχει και πολύ... Είχε προετοιμάσει η ΓΣΕΕ το έδαφος γι' αυτές τις εξελίξεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία της ΟΙΕΛΕ απέφυγε να ενημερώσει το ΔΣ της ομοσπονδίας για την πορεία των διαπραγματεύσεων. H πλειοψηφία ισχυρίστηκε ότι αν δεν υπογραφόταν αυτή, ο κλάδος θα κινδύνευε να έμενε εντελώς χωρίς σύμβαση, ενώ ισχυρίστηκε ότι πιέστηκαν για την υπογραφή από τη μεσολαβήτρια του «Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας» (ΟΜΕΔ) που είχε εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις. Βάσει της νομοθεσίας, όμως, ο ΟΜΕΔ όταν εμπλέκεται σε διαπραγματεύσεις και όταν σε αυτές δε συμφωνούν τελικά εργαζόμενοι κι εργοδότες, εκδίδει διαιτητική απόφαση για σύμβαση η οποία δεν μπορεί να υπολείπεται σε παροχές από την ΕΓΣΣΕ της ΓΣΕΕ. Στην προκειμένη περίπτωση δε χρειάστηκε κάτι τέτοιο, αφού η πλειοψηφία της ΟΙΕΛΕ «τα βρήκε» με τους εργοδότες σε σύμβαση που υπολείπεται ακόμα και της ΕΓΣΣΕ!

Οι εργοδότες θα γίνουν ακόμα πιο σκληροί λόγω της κρίσης, απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων, προκειμένου να πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση, όπως ακριβώς παλιότερα είχαν πληρώσει και την κερδοφορία τους. Είναι λογικό από την πλευρά των εργοδοτών να εγείρουν αξιώσεις για μηδενικές αυξήσεις, είναι ανεπίτρεπτο όμως για ένα συνδικάτο εργαζομένων να υποτάσσεται και να νομιμοποιεί με την υπογραφή του αυτήν την κατάπτυστη απαίτηση των εργοδοτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com