Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

ΦΟΡΟ-ΛΗΣΤΕΙΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΡΑΚΑ ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ

Με την ανοχή των εκάστοτε κυβερνήσεων 6.300 μεγαλο-οφειλέτες χρωστούν πάνω από 15 δισ. ευρώ ή το 85% στο σύνολο των «ληξιπρόθεσμων οφειλών»!

Μια μικρή δράκα μεγαλοεπιχειρηματιών, οι οποίοι αφού πρώτα καρπώθηκαν μπόλικο κρατικό χρήμα - επιδοτήσεις, λεγόμενοι αναπτυξιακοί νόμοι κ.ά. - στη συνέχεια και με την ανοχή ή και τη στήριξη των εκάστοτε κυβερνήσεων κατάφεραν να φεσώσουν και το Δημόσιο με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για τα ληξιπρόθεσμα χρέη τα οποία στο σύνολό τους σήμερα υπολογίζονται σε περίπου 20 δισ. ευρώ. Τουλάχιστον τα μισά από αυτά (10 δισ. ευρώ) θεωρούνται από την κυβέρνηση οριστικά χαμένα. Για τα θεωρούμενα εισπράξιμα έχουν ενεργοποιηθεί οι σχετικές «ευνοϊκές» διατάξεις στο πλαίσιο και του «επικαιροποιημένου προγράμματος σταθερότητας» και των κατευθύνσεων που πρόσφατα δόθηκαν από την Κομισιόν. Είναι απόλυτα βέβαιο πως για μια ακόμη φορά η όποια σοδειά θα προέλθει από τη «μαρίδα» και ακόμη πως οι μεγαλοεπιχειρηματίες - «επενδυτές», τρανταχτοί φοροφυγάδες, θα παραμείνουν στο απυρόβλητο.

Αποκαλυπτικά είναι σχετικά πρόσφατα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, σύμφωνα με τα οποία:

  • Οι συνολικές οφειλές φτάνουν σε 17,7 δισ. ευρώ. Το πλήθος με τους κάθε είδους οφειλέτες του Δημοσίου έφτανε σε περίπου 644.000. Αυτό που όμως προδίδει τις μεθοδεύσεις των κυβερνήσεων τόσο της ΝΔ σήμερα όσο και των προκατόχων του ΠΑΣΟΚ είναι το γεγονός ότι «ξέχασαν» να συλλέξουν άλλα αποφασιστικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα πόσοι από αυτούς είναι επιχειρήσεις - και τι μεγέθους - ή φυσικά πρόσωπα κλπ., στοιχεία που θα ήταν το αναγκαίο εργαλείο για το μάζεμα των οφειλών και για τις στοχοποιήσεις από την πλευρά του φορο-εισπρακτικού μηχανισμού...
  • Πάνω από 15 δισ. ευρώ (85% από τη συνολική πίτα) είναι τα φέσια από μια μικρή δράκα περίπου 6.300 οφειλετών (ούτε το 1% στο σύνολο των οφειλετών!). Σύμφωνα με τη δική τους ταξινόμηση ο καθένας από την ομάδα αυτή χρωστάει τουλάχιστον από 200.000 ευρώ. Είναι δηλαδή απόλυτα φανερό πως πρόκειται για μεγαλοεπιχειρηματίες, που να σημειωθεί ότι δεν έχουν κηρύξει πτώχευση συνεχίζοντας απτόητοι τις δραστηριότητές τους...
  • Από 100.000 μέχρι 200.000 ευρώ χρωστούν περίπου 3.700 οφειλέτες με συνολική οφειλή περίπου στα 514 εκατ. ευρώ.
  • Στο κλιμάκιο από 20.000 μέχρι 100.000 ευρώ εντοπίζονται περίπου 24.000 οφειλέτες με συνολικό ποσό στα 987 εκατ. ευρώ.
  • Οσο κατεβαίνει η κλίμακα τόσο ανεβαίνει η μάζα των οφειλετών, της «μαρίδας» με τα μικροποσά, στην οποία επιχειρεί, πρώτα και κύρια, να επικεντρώσει ο φορο-εισπρακτικός μηχανισμός. Από 2.000 μέχρι 20.000 ευρώ εντοπίζονται περίπου 144.500 οφειλέτες με συνολικό ποσό στα 893,6 εκατ. ευρώ και τα μικροποσά μέχρι 2.000 ευρώ αφορούν σε περίπου 465.500 οφειλέτες με συνολική οφειλή 228 εκατ. ευρώ.
  • Η «μαρίδα» δηλαδή (ποσά μέχρι 20.000 ο καθένας) φτάνει στο 95% των διαπιστωμένων οφειλετών που χρωστούν μόλις το 6,3% των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο... Στόχος της κυβέρνησης για το 2009 είναι να συγκεντρώσει ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 860 εκατ. ευρώ, ποσό που με βάση τις οφειλές της πλουτοκρατίας είναι σταγόνα στον ωκεανό.
Με χτεσινή εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ενεργοποιείται και η διάταξη για την «περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων», που προβλέπεται σε σχετικό νομοσχέδιο. Η νέα προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων από επαγγελματίες και επιχειρήσεις ορίζεται μέχρι 15 Ιούνη 2009. Στόχος της κυβέρνησης είναι να συγκεντρώσει ακόμη 1,3 δισ. ευρώ. Από τα πρόσφατα μέτρα (ληξιπρόθεσμα - περαίωση) υπολογίζουν να μαζέψουν 2,3 δισ. ευρώ, ποσά που θα προέλθουν από τα χαμηλά εισοδήματα, σύμφωνα με τις υποδείξεις από την ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com