Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΤΟ 8ΩΡΟ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μετά τις απολύσεις και την εκ περιτροπής εργασία, οι εργοδότες βρίσκουν το έδαφος να ενταφιάσουν οριστικά και το 8ωρο.


Όλα τα αντεργασιακά «όπλα» βγάζει από το οπλοστάσιό της η εργοδοσία στο όνομα της οικονομικής κρίσης. Στόχος είναι, με την κάλυψη της πολιτικής και της νομοθεσίας που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, να ισοπεδώσει κάθε δικαίωμα και κατάκτηση των εργαζομένων. Να απορυθμίσει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις, χτυπώντας ταυτόχρονα τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για να μη θιγεί η κερδοφορία της επιχείρησης.

Ενα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η «σύμβαση» - όπως η διοίκηση τη χαρακτηρίζει - που επιβάλλει στους εργαζόμενους η επιχείρηση «NOTOS COM ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΑΕΒΕ» (ιδιοκτήτρια της αλυσίδας εμπορικών καταστημάτων «Νότος Γκάλερις»), με την οποία προχωρά στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, για να έχει στη δούλεψή της εργαζόμενους όσες ώρες την ημέρα θέλει η ίδια και επιβάλλουν οι ανάγκες της κερδοφορίας της.

Στη «σύμβαση» σημειώνεται: «Από σήμερα ο μισθωτός θα εξακολουθήσει απασχολούμενος επί σαράντα (40) ώρες εβδομαδιαίως σε πενθήμερη βάση. Ομως οι ώρες αυτές θα κατανέμονται ως εξής: εννέα (9) σε μία ημέρα εργασίας, επτά (7) σε μία άλλη ημέρα εργασίας και από οκτώ (8) σε κάθε άλλη μέρα εργασίας»!

Ξεκαθαρίζει μάλιστα: «Ο εργοδότης μονομερώς και ελευθέρως θα επιλέγει - και θα δικαιούται να αλλάζει - ποια ή ποιες ημέρες εργασίας ο μισθωτός θα απασχολείται οκτώ (8), επτά (7) ή εννέα (9) ώρες. Η επιλογή αυτή ή και τυχόν αλλαγή της δεν μπορεί να αποτελέσει μονομερή βλαπτική μεταβολή, ενώ ο μισθωτός συναινεί ήδη από τώρα στην επιλογή αυτή ή και την τυχόν τροποποίησή της, την αποδέχεται ανεκκλήτως και ανεπιφυλάκτως και παρέχει στον εργοδότη το δικαίωμα να προβαίνει σε αυτές».

Με άλλα λόγια, η διοίκηση θα έχει το δικαίωμα να διαμορφώνει το ωράριο των εργαζομένων ανάλογα με τις ώρες και τις μέρες που τα καταστήματά της έχουν κίνηση ή προκύπτουν άλλες εργασίες, υποαπασχολώντας τους τις μέρες που η δουλειά είναι πεσμένη. Και παρά το γεγονός ότι στο τέλος κάθε εβδομάδας θα εμφανίζεται σύννομη με το τυπικό 40ωρο, στην ουσία ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας, το 8ωρο που προβλέπει η Σύμβαση, θα έχει πάει περίπατο, αφού θα εναλλάσσεται με 7ωρα και 9ωρα δουλειάς, δηλαδή ημέρες υποαπασχόλησης ή υπεραπασχόλησης. Το συγκεκριμένο μέτρο κάθε άλλο παρά προσωρινό είναι, όπως άλλωστε επιβεβαιώνει και η «σύμβαση».

Αυτά τα αντεργασιακά «όπλα» έφτιαξαν για λογαριασμό της εργοδοσίας οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Με τα αντιδραστικά τους νομοθετήματα χτύπησαν το 8ωρο, προχώρησαν στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, νομιμοποίησαν τη μερική και ελαστική απασχόληση, την «ενοικίαση» των εργαζομένων κλπ. Υπόλογες απέναντι στους χιλιάδες εργαζόμενους είναι και οι συμβιβασμένες ηγεσίες της συνδικαλιστικής κοινότητας που έβαλαν πλάτη μέσα από τους «κοινωνικούς διαλόγους» για να περάσουν όλα αυτά τα μέτρα που σήμερα στο όνομα της κρίσης η εργοδοσία αξιοποιεί για να μη θιγούν τα κέρδη της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com