Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Τρίτη 21 Απριλίου 2009

ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ

Μετά την Ουγγαρία, μια ακόμη χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Πολωνία καταφεύγει στη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και κυρίως για τη στήριξη του εθνικού της νομίσματος. Στον προθάλαμο του ΔΝΤ βρίσκονται ακόμη η Ρουμανία, η Λετονία και τελευταία η Τσεχία, άλλες τρεις χώρες - μέλη της ΕΕ.

Η Ουγγαρία τον περασμένο Δεκέμβρη υποχρεώθηκε να ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ για να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή κρίση, αφού μαζί με το πρόβλημα ρευστότητας των τραπεζών, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας έβλεπε τις ξένες επιχειρήσεις να εγκαταλείπουν η μία μετά την άλλη τη χώρα, αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες ανέργους. Τώρα η κυβέρνηση της Πολωνίας χτυπάει την πόρτα του ΔΝΤ ζητώντας βοήθεια ύψους 20 δισ. δολαρίων για να αντιμετωπίσει τις πιέσεις που δέχεται το ζλοτ, στο χείλος της κατάρρευσης.

Το κοινό χαρακτηριστικό αυτών των χωρών είναι ο τρόπος που αναπτύχθηκαν τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια ακολουθώντας πιστά τις ντιρεκτίβες είτε της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είτε του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ιδιωτικοποίηση των πάντων, κατάργηση των κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων, πλήρης απελευθέρωση των αγορών.

Οι πολυεθνικές εταιρείες ευρωπαϊκές και αμερικάνικες εκμεταλλεύτηκαν τη φθηνή και καλά ειδικευμένη εργατική δύναμη, αλλά και το καθεστώς των «φορολογικών παραδείσων» για τα κέρδη τους.

Τώρα, καλούνται να πληρώσουν το κόστος της κρίσης που δημιούργησαν οι πολιτικές της ΕΕ και του ΔΝΤ, με αφαίρεση και των στοιχειωδών δικαιωμάτων όπως στην περίπτωση της Ουγγαρίας που υποχρεώθηκε να καταργήσει τον 13ο μισθό των εργαζομένων και άλλα δικαιώματα, για να μπορέσει να πάρει τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com