Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

ΤΕΙ Πειραιά


Μετά από τα τετραετή μπίζνες πλαν, τους εσωτερικούς κανονισμούς και τις λίστες συγγραμμάτων, άλλη μια ρύθμιση του νόμου - πλαισίου παίρνει το δρόμο της εφαρμογής στην πράξη: Στο ΤΕΙ Πειραιά, στο Τμήμα Πολιτικών Δομικών Εργων (ΠΔΕ) οι σπουδαστές που έχουν υπερβεί το όριο φοίτησης (όπως αυτό ορίζεται στο νόμο - πλαίσιο) καλούνται να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι έλαβαν γνώση του νόμου και θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους εντός πενταετίας, όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος. Μπαίνει, λοιπόν, μπροστά στους σπουδαστές ο εξής ωμός εκβιασμός: ΄Η υπογράφουν τη δήλωση που λέει ότι συμμορφώνονται με το νόμο - πλαίσιο ή διαγράφονται (αυτομάτως) από τα μητρώα της σχολής και χάνουν τη σπουδαστική τους ιδιότητα. Πρόκειται για τα γνωστά φούμαρα περί «αιώνιων σπουδαστών» που πρέπει, λέει, κάποια στιγμή να διαγραφούν και πάνε με θράσος να πρωτοεφαρμόσουν αυτή τη διάταξη σε ΤΕΙ, στα ιδρύματα δηλαδή που το 60% των σπουδαστών αναγκάζεται να δουλεύει παράλληλα με τις σπουδές!

Ενόψει των εγγραφών για το εαρινό εξάμηνο που γίνονται αυτή την περίοδο, η Γραμματεία του Τμήματος ενημερώνει τους σπουδαστές που έχουν περάσει το όριο φοίτησης ότι «μαζί με την εγγραφή τους θα πρέπει να συμπληρώσουν υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/76 για να εφαρμοστεί ο Ν.3549/07 (σ.σ. ο νόμος -πλαίσιο)». Στη δήλωση οι σπουδαστές υπογράφουν ότι «έλαβα γνώση του νόμου (...) και ότι θα τελειώσω τις υποχρεώσεις μου στο Τμήμα ΠΔΕ εντός πέντε ετών». Μάλιστα, η πενταετής παράταση που παίρνουν οι σπουδαστές ξεκινάει από το ...προηγούμενο εξάμηνο, δηλαδή, το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2008-2009. Να θυμίσουμε ότι στο άρθρο 14, παρ. 1ε του νόμου -πλαισίου, ορίζεται πως οι φοιτητές οι οποίοι έχουν περάσει το όριο φοίτησης μπορούν να δηλώσουν υπεύθυνα ότι επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους και να πάρουν χρονική παράταση για μια ακόμα πενταετία, διαφορετικά διαγράφονται από τα μητρώα της σχολής...

Δε θα περάσει!

Αμεση ήταν η αντίδραση των σπουδαστών. Χτες έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του ΤΕΙ Πειραιά, στους υπεύθυνους του Τμήματος και της Γραμματείας, όπου ξεκαθαρίστηκε πως οι σπουδαστές δε θα αφήσουν να περάσει η εφαρμογή του νόμου - πλαισίου. Τόσο ο πρόεδρος του ΤΕΙ όσο και η προϊσταμένη του Τμήματος ισχυρίστηκαν ότι δε γνωρίζουν τίποτα, ενώ από τη Γραμματεία υποστήριξαν ότι πήραν εντολή από τον πρόεδρο, προσθέτοντας πως οι διαγραφές δε θα γίνουν τώρα, αλλά στις ...31 του Αυγούστου.

Στην προγραμματισμένη για χτες γενική συνέλευση του συλλόγου σπουδαστών - όπου οι παρατάξεις ΔΑΠ, ΠΑΣΠ έλαμψαν διά της απουσίας τους δημιουργώντας και πρόβλημα απαρτίας. Παρ' όλα αυτά, οι σπουδαστές συζήτησαν και εξέφρασαν την έντονη αντίδρασή τους στο νόμο - πλαίσιο. Οι σπουδαστές προσανατολίζονται σε γενική συνέλευση στην αρχή της επόμενης βδομάδας για την ένταση των κινητοποιήσεών τους, προκειμένου να αποσυρθούν οι κατάπτυστες δηλώσεις, να μην περάσουν οι διαγραφές των σπουδαστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com