Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Τρίτη 7 Απριλίου 2009

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΧΘΕΣΙΝΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Στο απυρόβλητο η παράδοση της ακτοπλοΐας στους εφοπλιστές!

Με απόλυτη προσοχή, ώστε να μην ...ακουμπήσουν το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε η υπόθεση εκβίασης - στην οποία εμπλέκεται ο πρώην υπουργός Αιγαίου Αρ. Παυλίδης μετά τις καταγγελίες του εφοπλιστή Μανούση - αναπτύχθηκαν χτες στη Βουλή οι τοποθετήσεις των κομμάτων. Η παράδοση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στους εφοπλιστες θεωρήθηκε ως ...δεδομένη στην κόντρα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, με την κυβέρνηση να δηλώνει ότι επιδιώκει τη διαφάνεια και την αξιωματική αντιπολίτευση να κατηγορεί για προσπάθεια συγκάλυψης.

Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε ότι «η ΝΔ είναι ένα κόμμα που λειτουργεί στο φως και θέλει τα πάντα στο φως». Αναφορικά με την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ τόνισε πως «εμείς θα ψηφίσουμε κατά συνείδηση», λέγοντας ότι «η σημερινή περίπτωση αποδεικνύει ότι η παράταξη της ΝΔ νοιάζεται για την αλήθεια και θέλει τους πολιτικούς της να μην κρύβονται πουθενά».

Ο εισηγητής της ΝΔ Μαργαρίτης Τζίμας ανέφερε ότι «πρέπει να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση», προκειμένου «να μη μένει καμία σκιά για εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου». Πάντως, στήριξε εμμέσως τον Αρ. Παυλίδη λέγοντας ότι είναι «μοναδικό φαινόμενο το ότι η εκκίνηση της υπόθεσης έγινε από τον ίδιο» και ότι έχει συνεχή παρουσία 33 ετών στην πολιτική. Ειδικά για την προανακριτική, δήλωσε ότι «η ΝΔ είναι ανοιχτή». Η πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ με τις τοποθετήσεις τους άφηναν πάντως να εννοηθεί ότι από τον εισαγγελικό φάκελο που διαβιβάστηκε στη Βουλή δεν προκύπτουν επαρκή επιβαρυντικά στοιχεία για τον Αρ. Παυλίδη.

Στη γνωστή λογική της σκανδαλολογίας που αφήνει ανέγγιχτη την πολιτική ουσία του θέματος, κινήθηκαν - όπως αναμενόταν - στις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Οπως ανέφερε ο εισηγητής του Μ. Μπόλαρης, η Βουλή «δεν αντιμετωπίζει την περίπτωση του πρώην υπουργού Παυλίδη. Αντιμετωπίζει μια απόληξη από τα πολλαπλά σκάνδαλα τα οποία έχει δημιουργήσει αυτή η κυβέρνηση». Στο επίπεδο της Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι «είχαμε συστηματική καθυστέρηση η οποία προφανώς σχετίζεται με τα δίκτυα πίεσης της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη». Παράλληλα, σχολιάζοντας την κυβερνητική θέση υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής σημείωσε ότι «οι υποθέσεις των υποκλοπών, των καρτέλ, του ΓΕΡΜΑΝΟΥ, της SIEMENS, του Βατοπεδίου, παραμένουν ανοιχτές» και ο πρωθυπουργός «δεν μπορεί να νομίζει ότι επειδή σήμερα θα παραπεμφθεί η υπόθεση Παυλίδη σε προκαταρκτική Επιτροπή, τάχα έχει άλλοθι για τις υπόλοιπες. Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να παρουσιάσει τις επιπτώσεις της λεγόμενης «απελευθέρωσης» της ακτοπλοΐας - που υλοποίησαν διαδοχικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - ως αποτέλεσμα της διαχείρισης από τους υπουργούς της ΝΔ λέγοντας πως «το καθεστώς που επικρατεί είναι ασυδοσία, απουσία του κράτους, αυθαιρεσία στο χώρο, όπου ένας πολύ μικρός αριθμός εταιρειών κάνει ό,τι θέλει, αλλάζει πλοία, μειώνει δρομολόγια, αυξάνει τις τιμές κατά το δοκούν». Στη δική του τοποθέτηση, ο πρώην υπουργός Αιγαίου Ν. Σηφουνάκης ανέφερε ότι οι νησιώτες στο Αιγαίο γνώριζαν πολύ καλά ότι «υπουργός ήταν ο εφοπλιστής Μανούσης». Επίσης ο Γ. Νιώτης υποστήριξε ότι υπάρχει μεθόδευση από την πλευρά της κυβέρνησης και «απόπειρα συγκάλυψης και παραγραφής των υποθέσεων».

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής του Ν. Τσούκαλης τάχθηκε υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής, σημειώνοντας ότι συνολικά ο αριθμός των σκανδάλων επί ΝΔ «είναι πολύ μεγάλος για να μιλάμε απλά για συμπτώσεις». Εκπροσωπώντας τον ΛΑ.Ο.Σ. ο Αθ. Πλεύρης υποστήριξε ότι «υπάρχουν απλές ενδείξεις» που είναι όμως «επαρκέστατα στοιχεία για να εξετάσουμε περαιτέρω την υπόθεση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com