Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΑΡΡΩΣΤΩΝ

Προάγγελο του βαθιά ιδιωτικοποιημένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), με την ταυτόχρονη εφαρμογή των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων, αποτελεί η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας με τις «οδηγίες για εφημερίες και διαχείριση έκτακτων περιστατικών στα Νοσοκομεία».

Την εγκύκλιο έστειλε χτες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Αριστείδης Καλογερόπουλος προς τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και των μονάδων υγείας και μεταξύ των άλλων προβλέπει ότι θα «θα ορίζεται κάθε φορά "ομάδα υποδοχής" με έναν υπεύθυνο που θα κάνει τον διαχωρισμό μεταξύ εκτάκτων και σοβαρών περιστατικών, με αυτά "πρωτοβάθμιου χαρακτήρα" που χρήζουν απλής εξέτασης και φαρμακευτικής αγωγής». Με γυμνή, δηλαδή, την ΠΦΥ, θα αρχίσει ο διαχωρισμός των περιστατικών και ως κριτήριο, καθώς φαίνεται, θα χρησιμοποιηθούν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα με τους αντιεπιστημονικούς περιορισμούς.

Για να απαμβλύνει, μάλιστα, την αλγεινή εντύπωση, στη συνέχεια της εγκυκλίου επιχειρείται η εξής διευκρίνιση: «Ο διαχωρισμός αυτός δεν πρέπει αναγκαστικά να συμπίπτει με τα έκτακτα περιστατικά που μεταφέρονται με ασθενοφόρα και τους περιπατητικούς ασθενείς. Κάθε περίπτωση πρέπει να κρίνεται ατομικά, με σεβασμό στην προσωπικότητα του ασθενούς και με μεγάλη κατανόηση και ευαισθησία στην δύσκολη αυτή στιγμή της ζωής τους».

Ολες αυτές οι υποδείξεις αποτελούν μέγιστη πρόκληση για τους γιατρούς - λείπουν 3.500 - και τους εργαζόμενους - λείπουν 25.000 - που δουλεύουν σε συνθήκες εντατικοποίησης και εξάντλησης με μισθούς πείνας. Μάλιστα, οι γιατροί δεν έχουν πληρωθεί ούτε τις εφημερίες του 2009. Ωστόσο, το υπουργείο επιχειρεί να επιβάλει τη σκληρή πειθαρχία στην αντιλαϊκή πολιτική και με μέτρα αστυνόμευσης: Η εγκύκλιος προβλέπει ότι «η σύνθεση των "ομάδων υποδοχής" θα κοινοποιείται από όλα τα νοσοκομεία προς τις αντίστοιχες ΥΠΕ και προς το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας μαζί με το απευθείας κινητό και σταθερό τους τηλέφωνο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com