Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

ΑΓΡΙΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΣΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Σε άγρια χαράτσια για ιατρικές εξετάσεις υποβάλλονται οι δημόσιοι υπάλληλοι με μιαν αυθαίρετη απόφαση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καθώς δεν αναγνωρίζει την κάλυψη από τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) 87 συνολικά εξετάσεων προς τους συμβεβλημένους γιατρούς. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, για μία μόνο εξέταση ο ασφαλισμένος θα αναγκαστεί να καταβάλει περισσότερα απο 2.000 ευρώ.

Λόγω της γύμνιας της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), ο ΟΠΑΔ έχει συμβληθεί με ιδιώτες γιατρούς και έχει φορτωθεί το κόστος των ιατρικών εξετάσεων, το οποίο θα έπρεπε να αναλάβει ο κρατικός προϋπολογισμός. Η αποζημίωση γίνεται με βάση το τιμολόγιο πέντε Προεδρικών Διαταγμάτων (ΠΔ) που εκδόθηκαν από το 1991 μέχρι σήμερα. Ωστόσο όμως, υπάρχουν και 86 εξετάσεις, οι οποίες δεν περιέχονται στα πέντε ΠΔ. Αυτές οι εξετάσεις κοστολογήθηκαν «κατ' αναλογίαν» και η αποζημίωση κατοχυρώθηκε με την έκδοση εφτά υπουργικών αποφάσεων. Μία απ' τις 86 εξετάσεις - η αρθροπλαστική ισχύου και γόνατος - στοιχίζει 2.054,29 ευρώ, εφτά από 117,39-190,76 ευρώ, 15 από 50-100 ευρώ και οι υπόλοιπες στοιχίζουν μέχρι 50 ευρώ.

Στις 8.8.2007 ο ΟΠΑΔ ενημέρωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τα πέντε ΠΔ, με βάση τα οποία γίνεται η κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων. Με βάση το έγγραφο του ΟΠΑΔ, η Γενική Διεύθυνση Διοίκησης και Ελέγχου των συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ενωση προγραμμάτων περίθαλψης έστειλε έγγραφο προς τον ασφαλιστικό οργανισμό των δημοσίων υπαλλήλων, που του απαγορεύει να αναγνωρίζει και να αποζημιώνει όσες από τις εξετάσεις δεν περιέχονται στα ΠΔ. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι το πλέγμα των αντιασφαλιστικών διατάξεων των κυβερνήσεων του δικομματισμού καταλήγουν σε απίστευτες περικοπές σε βάρος των ασφαλισμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com