Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

ΟΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ "ΠΑΚΕΤΟ" ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, ή ευρώ, δίνονται σε επιχειρήσεις σ΄ όλο τον κόσμο για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκαλεί η διεθνής κρίση και για να αποσοβηθούν οι απολύσεις εργαζομένων. «Δώστε μας ενισχύσεις για να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας», λένε οι εργοδότες. «Προστατεύουμε τους εργαζόμενους ενισχύοντας τις επιχειρήσεις», λένε οι κυβερνητικοί παράγοντες. Και η κοροϊδία καλά κρατεί....

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι επιχειρήσεις ενισχύονται με τεράστια ποσά (σ.σ. ποσά που προέρχονται από τους κρατικούς προϋπολογισμούς, δηλαδή από τα λεφτά των φορολογουμένων) και στη συνέχεια προχωρούν σε χιλιάδες απολύσεις χωρίς καμιά απολύτως συνέπεια.

Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, οι επιχειρήσεις βάζουν μπροστά τους εργαζόμενους, να απαιτούν για λογαριασμό των αφεντικών τους αυτές τις ενισχύσεις, υποσχόμενες ότι εφόσον δοθούν δε θα κινδυνεύσουν οι θέσεις εργασίας τους. Στη συνέχεια, και αφού εξασφαλίσουν τα «πακέτα βοήθειας», επικαλούμενες έκτακτες οικονομικές δυσκολίες προχωρούν στις «περικοπές».

Μια χαρακτηριστική περίπτωση των τελευταίων ημερών είναι αυτή της βρετανικής τράπεζας Lloyds. Αυτή η τράπεζα πριν μερικούς μήνες είχε ανακοινώσει ότι αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας και ζήτησε την κρατική συνδρομή για να συνεχίσει τη λειτουργία της και έτσι να σώσει τις 140.000 θέσεις των εργαζομένων της. Η κυβέρνηση Μπράουν έσπευσε σε βοήθεια με ένα χοντρό «πακέτο» ενίσχυσης της Lloyds, αγοράζοντας ένα μέρος των μετοχών της.

Η Lloyds όχι μόνο ανέκαμψε, αλλά μετά από τρεις μήνες αποφάσισε να αγοράσει και μια άλλη τράπεζα, τη Halifax.

Ενώ, λοιπόν, θα περίμενε κανείς ότι μια τράπεζα, που έχει τη δυνατότητα να αγοράζει μια άλλη, δεν έχει κανένα πρόβλημα, η Lloyds ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη την απόλυση 25.000 υπαλλήλων της!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com