Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ακόμη μια πρόσκληση προς τους ιδιώτες να επενδύσουν στον ιδιαίτερα προσοδοφόρο τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, απηύθυνε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης στα εγκαίνια του υδροηλεκτρικού σταθμού Σμοκόβου (ισχύος 10,4 MW) την περασμένη Κυριακή, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση στηρίζει την προοπτική της ΔΕΗ να αποκτήσει «ηγετικό ρόλο» στα Βαλκάνια. Για άλλη μια φορά, η ηλεκτροπαραγωγή περιορίζεται και ορίζεται ως πεδίο κερδοσκοπίας, ενώ οι οικογένειες των εργαζομένων πληρώνουν όλο και πιο ακριβά το κοινωνικό αγαθό της ενέργειας.

Πολύ περισσότερο, ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι «η κυβέρνηση θα ενθαρρύνει συνεργασίες μεταξύ ΔΕΗ και ιδιωτών στον τομέα αυτό, όπως άλλωστε συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη», πρακτική που αποδυναμώνει τον όποιο δημόσιο έλεγχο στις ενεργειακές υποδομές επιτρέπει σήμερα η διατήρηση του 51% των μετοχών της ΔΕΗ στο κράτος. Είναι ενδεικτικό ότι στα εγκαίνια του σταθμού, στα οποία μίλησε και ο Πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλος έκανε εκτενή αναφορά στα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που προωθεί η επιχείρηση, ένα από τα οποία αφορά τη συνεργασία της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ με το γαλλικό κολοσσό EDF ENERGIES NOUVELLES, για την κατασκευή αιολικού πάρκου 30 MW στο δήμο Μουζακίου, ύψους 60 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης εξέφρασε, επίσης, τη στήριξη της κυβέρνησης σε επενδύσεις ΑΠΕ, στο πλαίσιο του στόχου της ΕΕ για διείσδυσή τους στο 20% της τελικής κατανάλωσης έως το 2020. Ένας στόχος που δε λήφθηκε με περιβαλλοντικά κριτήρια, αλλά προκειμένου να επιτρέψει την είσοδο των επιχειρηματικών ομίλων με προνομιακούς όρους κερδοφορίας στον ενεργειακό τομέα.

Στο μεταξύ, στο περιθώριο της ενεργειακής Διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Βουλγαρία, υπογράφτηκε «μνημόνιο κατανόησης» μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας στον ενεργειακό τομέα, που προβλέπει: Την κατασκευή της δεύτερης γραμμής ηλεκτρικής διασύνδεσης 400 KV (Νέα Σάντα - Μαρίτσα), την κατασκευή του νέου αγωγού φυσικού αερίου διπλής ροής Κομοτηνή - Χάσκοβο, μήκους περίπου 125 χλμ., συνεργασία στον αγωγό «Σάουθ Στριμ» και προώθηση της κατασκευής τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com