Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Τρίτη 28 Απριλίου 2009

ΘΕΜΑ: "ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ'' -Α'-

Το περιεχόμενο που δίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση στην έννοια του εθελοντισμού είναι άσχετο με την ανιδιοτελή προσφορά και αυτό διατυπώνεται με κάθε κυνικότητα: «Ψάχνεις για δουλειά; Είσαι αβέβαιος για τις προοπτικές σου; Αναζητάς νέες εμπειρίες; Εμπρός, γίνε ένας Ευρωπαίος εθελοντής!». Αυτό αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, στο σημείο όπου παρουσιάζονται πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία. Με την απόφαση 1686/98/EC του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης τον Ιούλη του 1998 εγκαθιδρύθηκε το πρόγραμμα δράσης της ΕΕ «Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία». Ενδεικτικό της σημασίας και του βάρους που ρίχνει η Ενωση σε αυτό το πρόγραμμα είναι η υψηλή χρηματοδότηση, που ανήλθε στα 47,5 εκατομμύρια ευρώ μόνο για το έτος 1998 - 1999.

Υπέρτατο «ιδανικό» του εθελοντισμού της ΕΕ, είναι οι στόχοι της στρατηγικής της Λισαβόνας, δηλαδή η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Τα εθελοντικά προγράμματα της Ενωσης αφορούν κύρια τους νέους μέχρι 30 χρόνων, εργαζόμενους στην πιο παραγωγική αλλά και αβέβαιη φάση της ζωής τους: «Δεδομένης της μεγάλης ανεργίας των νέων σε πολλά μέρη της ΕΕ, ο εθελοντισμός αποτελεί μέσο για την κάλυψη του διαστήματος που μεσολαβεί μεταξύ της σχολικής εκπαίδευσης και της απασχόλησης», αναφέρεται σε πρόταση της Επιτροπής σχετικά με την κινητικότητα των νέων εθελοντών στην Ευρώπη τον Ιούλη του 2008.

Γι' αυτό τα κύρια κίνητρα που προσφέρονται ως δέλεαρ στους νέους εθελοντές είναι πρωτίστως η προϋπηρεσία, η απόκτηση δεξιοτήτων και εμπειριών, οι οποίες μάλιστα θα πιστοποιούνται! Καμία σχέση με την ανιδιοτελή προσφορά, την γνήσια αλληλεγγύη και την εθελοντική εργασία προς όφελος της κοινωνίας, τα οποία ως κίνητρα η «κοινωνία των μονοπωλίων» δεν μπορεί εξ ορισμού να προσφέρει.

Και σε άλλο σημείο λέει η πρόταση: «Η δημιουργία περισσότερων ευκαιριών διασυνοριακού εθελοντισμού για όλους τους νέους στην Ευρώπη θα συμβάλει στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Νεολαία και στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής της Λισαβόνας».

συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com