Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ...ΧΩΡΙΣ ΚΡΙΣΗ!

Παρά τη διεθνή οικονομική κρίση οι πολεμικές δαπάνες αυξήθηκαν και το 2008 με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Τα στοιχεία για τους πολεμικούς εξοπλισμούς δείχνουν ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια σημειώνεται μια μεγάλη αύξηση εξοπλισμών στις περιοχές της Μέσης Ανατολής και του Καυκάσου. Απόλυτος κυρίαρχος στο στρατηγικό τομέα της πολεμικής βιομηχανίας παραμένουν (με διαφορά από τη δεύτερη Ρωσία) οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ινστιτούτου SIPRI της Στοκχόλμης, οι πέντε μεγαλύτεροι εξαγωγείς συμβατικών όπλων για την περίοδο 2004 - 2008 ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι εξαγωγές όπλων από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία αποτελούν το 31% και το 25% του συνόλου των παγκόσμιων εξαγωγών αντιστοίχως. Οι πέντε μεγάλοι εξαγωγείς όπλων «ευθύνονται» για το 78% των παγκόσμιων εξαγωγών συμβατικών όπλων την περίοδο 2004 - 2008.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που αφορούν τον υπερ-εξοπλισμό των χωρών της Μέσης Ανατολής, αφού υπολογίζεται ότι περισσότερο από το ένα τρίτο (37%) των αμερικανικών εξαγωγών - πωλήσεων για την περίοδο 2004 - 2008 πήγε σ΄ αυτή την περιοχή. Βεβαίως όχι τυχαία και οπωσδήποτε σε συνάρτηση με τα σχέδια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για τη «Νέα Μέση Ανατολή».

Παρά το γεγονός ότι οι εξαγωγές της Ρωσίας ήταν, την περίοδο 2004 - 2008, κατά 14% υψηλότερες σε σχέση με την περίοδο 1999 - 2003, το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά παράμεινε κατά προσέγγιση το ίδιο. Εχει σημασία πάντως να γνωρίζουμε ότι το 71% των ρωσικών όπλων εξήχθησαν σε χώρες της Ασίας με κύριους «πελάτες» την Κίνα και την Ινδία. Αυξήθηκαν επίσης σημαντικά οι ρωσικές εξαγωγές στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική με κύριους αποδέκτες την Αλγερία και τη Βενεζουέλα αντιστοίχως.

Αξιοσημείωτη είναι και η εξαγωγική δραστηριότητα της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας. Ο όγκος των γερμανικών εξαγωγών αυξήθηκε την περίοδο 2004 - 2008 κατά 70% σε σχέση με την περίοδο 1999 - 2003 και το μερίδιό τους στην παγκόσμια αγορά αυξήθηκε από 7% σε 10%. Κύριοι «πελάτες» της Γερμανίας ήταν χώρες της Ευρώπης. Στην κορυφή του γερμανικού πελατολόγιου βρίσκονται η Ελλάδα και η Τουρκία, οι οποίες πήραν το 1/3 των γερμανικών εξαγωγών.

Στην έκθεση του ινστιτούτου SIPRI σημειώνεται ότι πρώτη στις εισαγωγές όπλων έρχεται η Κίνα (11% του συνόλου των εισαγωγών), δεύτερη η Ινδία (7%), ενώ η πρώτη πεντάδα συμπληρώνεται με τη Νότια Κορέα (6%) στην τέταρτη θέση και την Ελλάδα και το Ισραήλ στην 5η (4%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com