Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Τρίτη 12 Μαΐου 2009

ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ

Με αλχημείες και... «παρατηρητήρια» επιχειρεί η κυβέρνηση να κάμψει τις αντιδράσεις και την αγανάκτηση των λαϊκών νοικοκυριών που γονατίζουν κάτω από το βάρος της ακρίβειας και της λεηλασίας που υφίστανται τα εισοδήματα τους από την κερδοσκοπία των μονοπωλίων.

Σ' αυτό το πλαίσιο χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο στο εξής θα καταγράφει κάθε μήνα το εύρος των τιμών σε 160 προϊόντα που περιλαμβάνονται στο καλάθι της ΕΣΥΕ, με βάση το οποίο διαμορφώνεται ο δείκτης τιμών καταναλωτή.

Δεν παρέλειψε, βεβαίως, να κομπάσει ότι τον προηγούμενο Απρίλη σε σύγκριση με το Μάρτη στα συγκεκριμένα προϊόντα καταγράφτηκε μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 0,2%.

Είναι, βέβαια, προφανές ότι το γεγονός πως μέσα σε ένα μόνο μήνα, ενδεχόμενα δεν επιβλήθηκαν μεγάλες ανατιμήσεις (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία) δεν ανατρέπει το καθεστώς της ακρίβειας ή ότι από τον προηγούμενο μέχρι το φετινό Απρίλη σημειώθηκαν αυξήσεις τιμών μέχρι και 28,7% σε προϊόντα και υπηρεσίες που καθορίζουν την καθημερινότητα των νοικοκυριών.

Η αλήθεια είναι ότι η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται ούτε με «παρατηρητήρια» ούτε με επιλεκτικά στατιστικά στοιχεία, ούτε με καταστάσεις που θα δείχνουν το εύρος των τιμών. Η ακρίβεια είναι και θα παραμείνει, γιατί στο επίκεντρο της εφαρμοζόμενης πολιτικής βρίσκεται η προώθηση της «ελεύθερης» αγοράς, δηλαδή η πολιτική ενίσχυσης των μονοπωλίων και της δυνατότητας που έχουν λόγω της κυριαρχίας τους να καθορίζουν τις τιμές, έτσι που να συσσωρεύουν κέρδη καταληστεύοντας τα λαϊκά εισοδήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com