Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Σάββατο 23 Μαΐου 2009

ΥΠΟΚΛΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Το ογκολογικό νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι», που δε στελεχώθηκε και δε λειτούργησε πλήρως μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1999, επέλεξε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για την προεκλογική αναστήλωση της πολιτικής της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας. Ο πρωθυπουργός, στην προσπάθειά του να εξωραΐσει την αντιλαϊκή πολιτική, είπε μεγαλόστομα ότι το «νοσοκομείο έρχεται να προστεθεί στις άλλες ογκολογικές μονάδες της χώρας, για να συνεισφέρει στη μάχη κατά του καρκίνου», όταν τα υπάρχοντα ογκολογικά νοσοκομεία έχουν «γονατίσει» από τις ελλείψεις και για το 16,3% του ελληνικού πληθυσμού δεν υπάρχει ούτε ένα ογκολογικό κρεβάτι!

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, στην υπόλοιπη - πλην Αττικής - Στερεά Ελλάδα, τη Δυτική Μακεδονία και τα Ιόνια Νησιά δεν υπάρχει ούτε ένα ογκολογικό κρεβάτι ή κλινικής μιας μέρας. Αλλά και από τα 2.558 συνολικά ογκολογικά κρεβάτια το 61,1% είναι στην Αττική και το 28,34% στην Κεντρική Μακεδονία - συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλονίκης.

Ετσι «στην επαρχία, ανειδίκευτοι γιατροί κάνουν θεραπείες σε καρκινοπαθείς που όχι μόνο δεν επιτρέπεται, αλλά είναι τουλάχιστον εγκληματικό», όπως κατάγγειλαν οι ογκολόγοι σε συνέντευξη Τύπου (23/3/2009). 'Η όταν έρθουν στα ογκολογικά νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου οι άρρωστοι αναγκάζονται σε πολύμηνες αναμονές, όπως στον «Αγιο Σάββα», όπου τα ραντεβού για διάφορες εξετάσεις φτάνουν μέχρι και το Νοέμβρη, όπως κατάγγειλε το Σωματείο των εργαζομένων (9/5/2009).

Ψέματα και αντιδραστικές εξαγγελίες

Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε προκλητικά ότι έκανε πράξη τις δεσμεύσεις του και ότι έδωσε «πνοή στο ΕΣΥ, με νέες υποδομές, προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού». Στην ουσία όμως τα κενά στο νοσηλευτικό προσωπικό παραμένουν κοντά στις 25.000, όπως τις υπολόγιζε ως αντιπολίτευση η ΝΔ, ενώ για τις προσλήψεις των 2.000 γιατρών, που προβλέπει ο τελευταίος νόμος, δεν έχει γίνει καμιά ενέργεια.

Αποκαλυπτικά είναι τα κενά στα ογκολογικά νοσοκομεία: Στο «Μεταξά» από τις 1.051 οργανικές θέσεις (του οργανισμού του 1987!) υπηρετούν 650 και ένας νοσηλευτής εξυπηρετεί 30-40 ασθενείς κάθε απόγευμα, ενώ στον «Αγιο Σάββα» είναι κενές 194 από τις 564 οργανικές θέσεις. Ακόμα ο πρωθυπουργός μίλησε για εξάλειψη των ράντζων όταν το μόνο που κατόρθωσε η κυβέρνηση είναι η αναδιανομή της αθλιότητας από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, ενώ σε ιδιαίτερα τραγική έχει εξελιχτεί η κατάσταση για τα ψυχιατρικά περιστατικά - μετά το εσπευσμένο κλείσιμο των ψυχιατρείων και την παράδοση του τομέα στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο Κώστας Καραμανλής, μετά από αναφορές στο νέο σύστημα προμηθειών, που δεν λειτούργησε ακόμα, και τον περιορισμό των διοικητικών υγειονομικών περιφερειών, επανέλαβε ότι θα προωθηθεί το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Πρόκειται για σχέδιο που εξισώσει το δημόσιο με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης και προβλέπει σκληρές περικοπές για τα λαϊκά στρώματα, καθώς συμπληρώνει τα, ήδη θεσμοθετημένα, θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα, με το Ηλεκτρονικό Βιβλιάριο Υγείας - όπως μετονομάστηκε η Ηλεκτρονική Κάρτα Υγείας - που θα προβλέπει πιστωτικό όριο και θα ισχύει για ένα χρόνο. Ετσι ο γιατρός θα είναι υποχρεωμένος να γνωματεύει και να χορηγεί φάρμακα με βάση τους περιορισμούς των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και ο άρρωστος θα... μπορεί να αρρωστήσει μέχρι το πιστωτικό όριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com