Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΠΤΩΣΗ

Ενώ μέχρι πρότινος οι μεγάλες ασιατικές οικονομίες θεωρούνταν πιο ανθεκτικές, σε σχέση με τις ευρωπαϊκές και την αμερικανική, όσον αφορά την εξέλιξη της διεθνούς οικονομικής κρίσης, τα σημάδια γίνονται πλέον πολύ ανησυχητικά.

Η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε 4% σε τριμηνιαία βάση και 15,2% σε ετήσια, καταγράφοντας τον ταχύτερο ρυθμό μείωσης του ιαπωνικού ΑΕΠ από το 1955. Πρόκειται για το τέταρτο συναπτό τρίμηνο συρρίκνωσης, ενώ πτώση 3,8% σημείωσε το ΑΕΠ της χώρας και το τέταρτο τρίμηνο του 2008. Οι επενδύσεις σε εργοστάσια και εξοπλισμό σημείωσαν πτώση 10,4%, αντανακλώντας τη μείωση της παραγωγής, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα μειώθηκαν οι καταναλωτικές δαπάνες κατά 1,1%.

Η οικονομία της Ιαπωνίας στηρίζεται κατά ένα μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές, οι οποίες το πρώτο τρίμηνο του 2009 μειώθηκαν κατά 26%. Ετσι, η προοπτική της ανάκαμψης προϋποθέτει την αύξηση της ζήτησης των ιαπωνικών προϊόντων κυρίως από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Κίνα.

Στην Κίνα, η κυβέρνηση της χώρας επιμένει ότι είναι εφικτός ο στόχος για ανάπτυξη 8% το 2009, με τη βοήθεια του «πακέτου βοηθείας», ύψους 580 δισ. δολαρίων, που ανακοινώθηκε τον περασμένο Νοέμβρη. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις στην Κίνα σημειώνουν ραγδαία πτώση, ενώ το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς η οικονομία σημείωσε ανάπτυξη 6,1%, το χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης τα τελευταία δέκα χρόνια.

Η εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών στην Κίνα φαίνεται ότι θα κρίνει κατά ένα μεγάλο ποσοστό την πορεία των οικονομιών στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, στο βαθμό που οι εξαγωγές αυτών των χωρών συναρτώνται με τη ζήτηση των προϊόντων τους στην κινεζική αγορά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com