Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Σάββατο 2 Μαΐου 2009

EKΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Με αγωνία «υπαλλήλου» απέναντι στο θυμωμένο αφεντικό του αντιμετωπίζει, όπως κάθε χρόνο, η ελληνική κυβέρνηση την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για την τρομοκρατία. Η έκθεση δημοσιεύτηκε χτες και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να ανακοινώσει πως θα μελετήσει την έκθεση και θα προβεί, αν χρειαστεί, στις δέουσες ενέργειες.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών επικεντρώνεται στο φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης και στους ενδεχόμενους κινδύνους που εγκυμονεί για την ασφάλεια.

«Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν ισχυρή πορεία αντιτρομοκρατικής συνεργασίας», τονίζεται στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία καλύπτει τις εξελίξεις στο μέτωπο της τρομοκρατίας ανά τον κόσμο για το 2008.

Στο τμήμα της έκθεσης για την Ελλάδα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως «η Ελλάδα όλο και εντονότερα αποτελεί πύλη εισόδου παράνομων μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία προς την ΕΕ, και υπάρχουν ανησυχίες ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως σημείο διέλευσης για τρομοκράτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ».

Προστίθεται ότι «το 2008 αυξήθηκαν δραματικά οι δίοδοι παράνομων μεταναστών στο Αιγαίο και συνελήφθησαν περίπου 100.000 άτομα».

Μνημονεύεται και εφέτος η συνεργασία με τις ΗΠΑ μέσω προγραμμάτων όπως το CSI (Container Security Initiative) και η συμμετοχή της χώρας μας στη Διεθνή Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια στο Αφγανιστάν (ISAF).

Για τη «17 Νοέμβρη», στην έκθεση αναφέρει ότι συλληφθέντα μέλη της συνέχισαν να προβαίνουν σε «εξτρεμιστικές δημόσιες δηλώσεις» από τη φυλακή, όπως ο Δ. Κουφοντίνας, ο οποίος, μέσω του Τύπου, «κάλεσε σε άμεση δράση κατά του καπιταλιστικού συστήματος», ενώ για τον «Επαναστατικό Αγώνα» μνημονεύονται τα περιστατικά της 23ης Δεκέμβρη, όταν βλήθηκε λεωφορείο των ΜΑΤ στο Γουδή, και της 24ης Οκτώβρη, όταν τοποθετήθηκε βόμβα στην εταιρεία «Shell», η οποία εντοπίσθηκε και εξερράγη από την αστυνομία.

Στην τελευταία παράγραφο διατηρούνται οι αναφορές περί επιθέσεων με εμπρηστικούς μηχανισμούς αυτοαποκαλούμενων αναρχικών εναντίον «ιμπεριαλιστικών-καπιταλιστικών στόχων» και αμερικανικών εταιρειών.

Τέλος, στο παράρτημα 44 των ορισθέντων από τις ΗΠΑ ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων ανά τον κόσμο, περιλαμβάνονται, όπως κάθε χρόνο, οι γνωστές πληροφορίες για τους «Επαναστατικούς Πυρήνες» (ΕΛΑ) και τη «17Ν».

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης

Το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του για την αμερικανική έκθεση αναφέρει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συντάσσει ετησίως, κατ' εφαρμογή σχετικής αμερικανικής νομοθεσίας, έκθεση για την τρομοκρατία, η οποία αναφέρεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Από μία πρώτη ανάγνωση της φετινής έκθεσης συγκρατείται ότι το απόσπασμα που αφορά στην Ελλάδα είναι σύντομο, προστίθεται στην ανακοίνωση, και αναφέρεται ότι η έκθεση «επισημαίνει τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και επαναλαμβάνει προηγούμενες επισημάνσεις, ενημερωμένες με σύντομες αναφορές σε πραγματικά περιστατικά του 2008».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com