Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ: Ο ΠΟΛΕΜΟΣ Η ΑΙΤΙΑ ΦΥΓΗΣ

Τι προκαλεί τα κύματα της μετανάστευσης; Ποιος φταίει;

Αντί άλλης απάντησης στα παραπάνω, ας δώσουμε το λόγο στους "ειδικούς":

Στα 42 εκατομμύρια έφθασε ο αριθμός των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω των πολέμων σε όλον τον κόσμο μέσα στο 2008. Στην ετήσια έκθεση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) τονίζεται πως οι ξεριζωμένοι μέσα στην ίδια τους τη χώρα έφθασαν τα 26 εκατομμύρια ενώ οι πρόσφυγες σε άλλες πατρίδες, μεταξύ τους και όσοι έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο, ανέρχονται στα 16 εκατομμύρια, ένας αριθμός μικρότερος κατά 700.000 αναλογικά με το 2007. Εντούτοις, "οι νέοι υποχρεωτικοί εκτοπισμοί του 2009, που δεν περιλαμβάνονται στην ετήσια τούτη έκθεση, έχουν ισοσκελίσει αυτήν τη μείωση", υπογραμμίζεται στο ίδιο κείμενο.

Κυρίως αυτό οφείλεται στις συρράξεις στη Σρι Λάνκα, στη Σομαλία και στο Πακιστάν, όπου η επιχείρηση κατά των Ταλιμπάν στην επαρχία Σουάτ και μόνο αυτή έχει προκαλέσει την έξοδο 1,8 εκατομμυρίων κατοίκων. Οπως τονίζει ο Υπατος Επίτροπος του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, η κρίση των προσφύγων στο Πακιστάν είναι "ίσως εκείνη με τις μεγαλύτερες προκλήσεις από την κρίση στη Ρουάντα" το 1994. Η Αρμοστεία αποκαλύπτει επίσης πως το 80% των προσφύγων προέρχονται από τις αναπτυσσόμενες χώρες και ο Γκουτέρες επέκρινε τις πλουσιότερες χώρες για την πλημμελή υποστήριξή τους στις ανθρωπιστικές προσπάθειες, είτε στο Πακιστάν, είτε σε άλλες περιοχές.

Σε αυτήν την κατάσταση θα πρέπει να προστεθεί και επιβράδυνση του συνολικού αριθμού των επαναπατρισμών (περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι), που αντανακλά, όπως τονίζει η Αρμοστεία, την επιδείνωση της κατάστασης στην ασφάλεια στο Σουδάν, ή το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι επαναπατρισμοί μειώθηκαν κατά 17% και η επιστροφή των εκτοπισθέντων προσώπων κατά 34%.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ εκτιμά πως "τουλάχιστον 5,7 εκατ., πρόσφυγες ζουν στη λήθη", μη διαθέτοντας ''καμία άμεση λύση ενόψει''. Μεταξύ των χωρών με το μεγαλύτερο αριθμό εκτοπισθέντων περιλαμβάνονται το Ιράκ (2,6 εκατομμύρια), το Νταρφούρ (2 εκατομμυρια) και η Σομαλία (1,3 εκατομμύρια). Και κάτι ακόμα: Σχεδόν οι μισοί από τους πρόσφυγες υπό την ευθύνη της Αρμοστείας είναι Αφγανοί και Ιρακινοί.

Αυτά περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, πλευρές της οποίας μεταδόθηκαν από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ειδήσεων, μεταξύ αυτών και το ΑΠΕ που ήταν και η πηγή της στήλης για την άντληση των στοιχείων.

Κι όμως. Τίποτα από τα παραπάνω δεν έφτασαν στην λεγόμενη κοινή γνώμη.

Τα ΜΜΕ, που βομβαρδίζουν καθημερινά τον ελληνικό λαό με τον παραληρηματικό λόγο των εκπροσώπων του ρατσισμού και του εθνικισμού, που διαγκωνίζονται μεταξύ τους ποιο θα μεταδώσει "πρώτο" την είδηση για τη συγκρότηση στρατοπέδων συγκέντρωσης, την "έθαψαν" την έκθεση.

Γιατί, άραγε;

1 σχόλιο:

16 εκατομμύρια λαθρομετανάστες την προηγούμενη χρονιά! είπε...

Στον βωμό των συμφερόντων...


Τα 42 εκατομμύρια έφτασε στα τέλη του περασμένου έτους ο αριθμός των βίαια ξεριζωμένων λόγω συρράξεων και διώξεων παγκοσμίως, καθώς ο ρυθμός του επαναπατρισμού παρουσίασε απότομη επιβράδυνση και περισσότερες μακροχρόνιες συρράξεις κατέληξαν σε καταστάσεις παρατεταμένου εκτοπισμού.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) "Παγκόσμιες Τάσεις" που δόθηκε πριν λίγες ημέρες στη δημοσιότητα, στον συνολικό αυτό αριθμό περιλαμβάνονται 16 εκατομμύρια πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο καθώς και 26 εκατομμύρια εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας τους.
Όπως αποκαλύπτεται στη νέα έκθεση, το 80% των προσφύγων του κόσμου και η συντριπτική πλειοψηφία των εσωτερικά εκτοπισμένων - μια ομάδα πληθυσμού με την οποία η Υ.Α. ασχολείται ολοένα και πιο ενεργά- εντοπίζονται σε αναπτυσσόμενα κράτη.
Πολλοί είναι ξεριζωμένοι εδώ και χρόνια, χωρίς ελπίδα στον ορίζοντα. Παρότι ο συνολικός αριθμός των 42 εκατομμυρίων ξεριζωμένων στα τέλη του περασμένου έτους συνιστά μείωση περίπου 700.000 ανθρώπων σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, οι νέοι εκτοπισμοί που έλαβαν χώρα το 2009 -και δεν αντανακλώνται στην ετήσια έκθεση- έχουν ήδη αντισταθμίσει κατά πολύ την πτώση αυτή.
Κι εγώ μένω να αναρωτιέμαι: Ποιός τους ξεριζώνει και γιατί;

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com