Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

ΦΟΡΟΙ...ΚΑΙ "ΔΩΡΑΚΙΑ" ΣΤΟΥΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ

Ξεχάσαμε βέβαια να σας αναφέρουμε ότι η κυβέρνηση φρόντισε να απαλλάξει τους εφοπλιστές ακόμα και από το φόρο "ψίχουλο" στη συγκέντρωση κεφαλαίων που ανέρχεται σε ποσοστό ...1%, με τροπολογία που κατέθεσε προχτές το απόγευμα στη Βουλή.

Η τροπολογία περιέχεται στο νομοσχέδιο για το φακέλωμα των χρηστών κινητής τηλεφωνίας, με τίτλο: "Ταυτοποίηση των μετόχων και χρηστών του εξοπλισμού και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας".

Πιο συγκεκριμένα, με το νόμο 1676/1986 του ΠΑΣΟΚ, οι εφοπλιστές είχαν εξαιρεθεί από το φόρο στη συγκέντρωση κεφαλαίου. Ο νόμος του ΠΑΣΟΚ προέβλεπε στο άρθρο 22 ότι "απαλλάσσονται από το φόρο η συμπλοιοκτησία, οι ναυτιλιακές κοινοπραξίες και οι κάθε μορφής ναυτιλιακές εταιρείες".

Στις αρχές του Μάη, η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε το νόμο 3763/2009 που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 27 του Μάη, ο οποίος στο άρθρο 24 προέβλεπε την κατάργηση της σχετικής διάταξης του νόμου του ΠΑΣΟΚ που απάλλασσε τους εφοπλιστές από το φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου.

Η ισχύς του άρθρου 24 της ΝΔ "άντεξε" μόλις ένα μήνα. Με προφανή την εφοπλιστική παρέμβαση, η κυβέρνηση με την τροπολογία της έτρεξε να "επανορθώσει", δηλαδή να ξαναθέσει σε ισχύ το νόμο του ΠΑΣΟΚ για τις εφοπλιστικές φοροαπαλλαγές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για να μην υπάρξει καθυστέρηση και αναγκαστούν οι εφοπλιστές να πληρώσουν κανένα φράγκο, στην τροπολογία διευκρινίζεται ότι "η ρύθμιση ισχύει από την κατάθεσή της στη Βουλή". Δηλαδή, ισχύει από προχτές, ενώ ακόμα δεν έχει ψηφιστεί από τη Βουλή. Με απλά λόγια, θα εφαρμοστεί αναδρομικά.

Όσο για τις απώλειες, στα έσοδα που θα προκύψουν στον κρατικό απολογισμό από την εφαρμογή της τροπολογίας αυτές είναι απροσδιόριστες. Στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρεται σχετικά: "Από τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχεται στον κρατικό προϋπολογισμό απώλεια εσόδων λόγω της εξαίρεσης των παραπάνω ναυτιλιακών εταιρειών, από την υπαγωγή τους σε φόρο στη συγκέντρωση κεφαλαίων. Το ύψος της απώλειας αυτής εξαρτάται από τα πραγματικά γεγονότα"!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com