Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

ΘΑ ΜΑΣ ΖΗΤΟΥΝ ΚΑΙ ΕΓΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ!

Εγκρίθηκε χτες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Κοινοτικός Κώδικας Θεωρήσεων, δηλαδή κοινοί κανόνες για τις διαδικασίες και τις συνθήκες έκδοσης των θεωρήσεων βραχείας διαμονής (βίζες).

Χαρακτηριστικό είναι ότι από αυτόν που υποβάλλει αίτηση για βίζα απαιτείται μεταξύ άλλων: Έγγραφο που να φανερώνει το σκοπό του ταξιδιού, απόδειξη ότι διαθέτει επαρκή μέσα στέγασης και διαβίωσης, καθώς και πληροφορίες σχετικά με την πρόθεσή του να εγκαταλείψει την επικράτεια της σχετικής συνθήκης, πριν τη λήξη της βίζας.

Κατά την πρώτη υποβολή αίτησης τα κράτη - μέλη θα συλλέγουν δακτυλικά αποτυπώματα και θα τα εισάγουν μαζί με τη φωτογραφία του αιτούντα στο σύστημα VIS (Visa Information System). Πρόκειται για ένα σύστημα πληροφοριών για τις θεωρήσεις σχετικά με τις ανταλλαγές δεδομένων και βιομετρικών αναγνωστικών στοιχείων μεταξύ των κρατών - μελών, όπου τα κράτη - μέλη θα έχουν αυτόματη πρόσβαση σε πληροφορίες για όλα τα άτομα που έχουν υποβάλλει αίτηση θεώρησης.

Τα δεδομένα τους θα διατηρούνται στο σύστημα για 5 χρόνια. Αυτό το σύστημα πληροφοριών η ΕΕ φιλοδοξεί να αποτελέσει τη μεγαλύτερη βάση προσωπικών δεδομένων (απροκάλυπτου φακελώματος) όλων των πολιτών τρίτων χωρών. Αυτή τη στιγμή είναι εγκατεστημένο σε επίπεδο κράτους - μέλους και θα λειτουργήσει σε κεντρικό επίπεδο μέχρι τις αρχές του 2010. Η πρώτη περιοχή που θα αφορά το σύστημα VIS είναι η Βόρεια Αφρική.

Ο Κοινοτικός Κώδικας Θεωρήσεων εφιστά την προσοχή στα κράτη - μέλη να ερευνούν εξονυχιστικά, μήπως ο αιτών τη βίζα "παρουσιάζει κίνδυνο παράνομης μετανάστευσης ή κίνδυνο για την ασφάλεια των κρατών - μελών". Στο πλαίσιο των κοινών συνόρων και της φύλαξής τους προβλέπεται ακόμα η δημιουργία Κοινών Κέντρων Αιτήσεων σε διάφορα κράτη - μέλη, κυρίως σε αυτά που συνορεύουν με τρίτες χώρες, αλλά και τη συνεργασία με οικονομικούς μεσολαβητές για τη φιλοξενία των αιτήσεων, όπως ιδιωτικά διοικητικά πρακτορεία, εταιρείες μεταφορών ή ταξιδιωτικά γραφεία!

Ο Κοινοτικός Κώδικας (3625/09) θα ενσωματωθεί στη νομοθεσία των κρατών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com