Ας μιλήσουμε γι αυτά λίγο πιο αναλυτικά...

Κρίσιμο βήμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τη διαμόρφωση του νέου καταλόγου των ΒΑΕ και έδωσε εντολή να "ολοκληρωθεί πολύ σύντομα". Ήδη το πόρισμα που έχει από πέρυσι το Σεπτέμβρη επεξεργαστεί η Επιτροπή Μπεχράκη, "πετάει" έξω από τα ΒΑΕ το μεγαλύτερο μέρος επαγγελμάτων και ειδικοτήτων που μέχρι σήμερα υπάγονται σε αυτά.
Συγκεκριμένα, το πόρισμα της Επιτροπής Μπεχράκη αποχαρακτηρίζει από το καθεστώς των ΒΑΕ 43 από τους 103 χώρους εργασίας, που σήμερα υπάγονται σε αυτό, εξαιρεί 61 ομάδες και υποομάδες ειδικοτήτων από τις 124, ενώ από τις 70 ειδικότητες, ανεξάρτητα από το χώρο εργασίας, εξαιρούνται οι 41, θεωρούνται δηλαδή αυθαίρετα χαμηλής επικινδυνότητας. Ομως, και για τις ειδικότητες που τυπικά θα παραμείνουν στη λίστα των ΒΑΕ επέρχεται ανατροπή, καθώς αυτές κατατάσσονται σε τέσσερις νέες κατηγορίες με κλίμακα βαρύτητας 1, 2, 3, 4 αντί της μιας ενιαίας που ισχύει σήμερα.
Σύμφωνα με τις συζητήσεις που είχαν γίνει στην επιτροπή, όλα δείχνουν ότι οι κατηγορίες 1, 2 και 3 θα χάσουν το καθεστώς της συνταξιοδότησης νωρίτερα από το ανώτερο όριο που ισχύει στον κλάδο τους, δηλαδή θα επιμηκυνθεί ο εργάσιμος βίος τουλάχιστον κατά πέντε χρόνια. Ως "αντίτιμο", αυτές οι ειδικότητες και κλάδοι (πάντα σύμφωνα με τα σενάρια που υπάρχουν) θα πάρουν μειωμένο ωράριο ή περισσότερες μέρες άδειας.
Σε κάθε περίπτωση στην 4η κλίμακα βαρύτητας παραμένουν μόνο 5 από τις 124 ομάδες και υποομάδες ειδικοτήτων και μόνο 2 από τις 70 ειδικότητες, ανεξάρτητα από το χώρο εργασίας.
Οσο για το ζήτημα με τις αναπηρικές συντάξεις, τις οποίες στοχοποίησε ο πρωθυπουργός, ας απευθυνθεί στους εργοδότες και στις συνθήκες κάτεργου που έχουν επιβάλει μέσα στους χώρους δουλειάς παραβιάζοντας όλους τους στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας και υγιεινής. Σημειώνουμε μόνο ότι η μέση αναπηρική σύνταξη του ΙΚΑ το 2008 ήταν μόλις 500 ευρώ. Αυτούς τους συνταξιούχους στοχοποιεί σήμερα ο πρωθυπουργός.
Με το διαχωρισμό του ΙΚΑ που ανήγγειλε ο πρωθυπουργός μπαίνει σε υλοποίηση ένα σχέδιο που ήδη κυοφορείται στους κόλπους της κυβέρνησης. Ετσι θα διαχωριστεί πλήρως ο κλάδος υγείας και στην επόμενη φάση σχεδιάζεται να ενοποιηθεί με τους αντίστοιχους κλάδους των άλλων Ταμείων. Μέσα από την "ενοποίηση" θα επιτευχθεί ο κρυφός στόχος παραπέρα αποψίλωσης και συρρίκνωσης των υπηρεσιών υγείας για όλα τα Ταμεία.
Στο ίδιο νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία ενός μόνιμου καθεστώτος ευνοϊκής μεταχείρισης των επιχειρήσεων που δεν καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές, αποφεύγοντας έτσι τον μπελά, κάθε φορά να έρχεται στη Βουλή μια νέα ρύθμιση χρεών. Το έργο θα αναλάβει μια Ειδική Επιτροπή παρακολούθησης εσόδων στο πλαίσιο του ΙΚΑ, στην οποία βέβαια θα συμμετέχουν και οι λεγόμενοι κοινωνικοί εταίροι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου