Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

ΟΙ "ΕΓΚΥΡΟΙ ΚΑΙ "ΕΓΚΡΙΤΟΙ"!

Η λογική των αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια υπαγορεύει ότι ...λίγο - πολύ ο καθένας μπορεί να παρέχει εκπαίδευση, ότι η μόρφωση μπορεί να αποκτιέται με οποιοδήποτε τρόπο, φτάνει να υπάρχουν κάποιοι "έγκυροι" και "αξιόπιστοι" φορείς να πιστοποιούν τι γνώσεις έχει αποκτήσει ο καθένας.

Η "πιστοποίηση" είναι στην ημερήσια διάταξη του λεξιλογίου της ΕΕ, της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται, εξάλλου, για ένα "εκπαιδευτικό'' μοντέλο που λειτουργεί ήδη κατά κόρον στις ΗΠΑ.

Ετσι διεθνώς έχουν ξεπηδήσει διάφοροι φορείς πιστοποίησης, πολλοί από τους οποίους έχουν εισβάλει και στη χώρα μας, κυρίως στο πεδίο της πιστοποίησης γνώσεων ηλεκτρονικού υπολογιστή, ξένων γλωσσών κ.ά.

Κάτι τέτοιο είναι και το πρόγραμμα του Ιντερνάσιοναλ Μπακαλορεά που έχουν πάρει κάποια μεγάλα ιδιωτικά σχολεία στη χώρα μας και η "πιστοποίηση" (το Διεθνές Απολυτήριο, δηλαδή) δίνεται μετά από εξετάσεις που διενεργεί ο Οργανισμός του "Ιντερνάσιοναλ Μπακαλορεά" που εδρεύει στη Γενεύη.

Τι αποκαλύφθηκε λοιπόν, μετά από το θέμα που προέκυψε με τη διαρροή θεμάτων του εν λόγω διαγωνισμού: Ακόμα και οι υποτιθέμενοι πιο έγκυροι και έγκριτοι φορείς και οι πιστοποιήσεις τους είναι μια εμπορική μπίζνα. Το υπουργείο Παιδείας δηλώνει ανερυθρίαστα ότι δεν έχει δυνατότητα να παρέμβει και να ελέγξει τέτοιους φορείς.

Με άλλα λόγια, ακόμα και οι πιο "έγκυρες" δήθεν πιστοποιήσεις τους, δεν είναι τίποτε άλλο από έναν ανεξέλεγκτο μηχανισμό της αγοράς, προκειμένου να προσαρμόσει την εκπαίδευση στα μέτρα της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com