Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ

Μια ακόμη, μεγάλη σε έκταση συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου, δημοσιεύτηκε χθες, στην Κυριακάτικη Καθημερινή.

Το πρώτο κομμάτι που θα θέλαμε να σχολιάσουμε είναι εκείνο, που αναφέρεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στην εκπαίδευση και στο Άσυλο.

Αλ. Παπαχελάς: "Θα υπάρξει εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ; Σε ποια κατεύθυνση και τι θα κάνετε με το άσυλο;"

Γ. Παπανδρεου: "Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι το άσυλο το ίδιο ποτέ δεν προστατεύτηκε. Είναι αδιανόητο να μπορεί ο καθένας να χρησιμοποιεί το άσυλο ως άλλοθι για την βία και την καταστροφή. Ασυλο σημαίνει απόλυτη ελευθερία έκφρασης και λόγου και αυτό έχει καταστρατηγηθεί. Η Παιδεία είναι ένα από τα μεγάλα εργοτάξια της αυριανής μας κυβέρνησης. Χρειάζονται τομές σε όλες τις βαθμίδες, όχι μόνο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, για να αποκτήσουμε ένα δημόσιο δωρεάν σύστημα παιδείας υψηλής ποιότητας, αντάξιο μιας προηγμένης χώρας. Οι τομές χρειάζονται και χρηματοδότηση. Γι' αυτό έχω δεσμευτεί για την αύξηση των δαπανών για την Παιδεία κατά 1 δισ. ευρώ με τον πρώτο προϋπολογισμό που θα καταθέσουμε. Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα εφαρμόσουμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση με την οποία τα πανεπιστήμια θα καταστούν πραγματικά αυτόνομα στις αποφάσεις τους, αλλά παράλληλα θα ελέγχονται και αξιολογούνται αυστηρά, ενώ η χρηματοδότησή τους θα εξαρτηθεί από τους στόχους και τα αποτελέσματά τους. Υπάρχουν ασφαλώς προβλήματα με το πώς λειτουργεί στην πράξη το πανεπιστημιακό άσυλο. Αλλά τα προβλήματα αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για την αδυναμία τήρησης της δημοσίας τάξεως. Προέχει η εφαρμογή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου χωρίς υπεκφυγές και μετάθεση ευθυνών".

Για μια ακόμη φορά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απογοητεύει στο θέμα της Ανώτατης Εκπαίδευσης...

Αρχικά μας μιλάει για αυτονομία των Ανωτάτων Ιδρυμάτων. Κάτι που ακούσαμε ως στόχο και από την απερχόμενη Κυβέρνηση.
Αυτόνομα και όπου η αξιολόγηση τους θα εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα τους.

Τι ακριβώς σημαίνει αυτόνομο Πανεπιστήμιο κύριε Παπανδρέου;
Θα είναι αυτόνομο και στην εύρεση χρηματοδοτικών πόρων...δηλαδή ελεύθερο να συνάψει συμφωνίες με Επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι θα τοχρηματοδοτούν...με κάποια ανταλλάγματα;

Την αποτελεσματικότητα του Πανεπιστημίου, ποια κριτήρια θα τη διέπουν ;
Διότι όταν ένα Πανεπιστήμιο είναι αυτόνομο και μπορεί να έρθει σε συνεργασία με επιχειρήσεις, είναι μάλλον λογικό οι επιχειρήσεις εκείνες να ζητήσουν αποτελέσματα, που θα ευνοούν τις ίδιες μέσα από το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο του Ιδρύματος και όχι τις κοινωνικές ανάγκες που καλείται να υπηρετήσει ένα Ανώτατο Ίδρυμα.

Για το Άσυλο βέβαια η απάντηση που δίνει ο Γ. Παπανδρέου, είναι πιο ξεκάθαρη αλλά και ακόμη πιο απογοητευτική.
"Προέχει η εφαρμογή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου..."

Απλά υπενθυμίζουμε ότι το θεσμικό πλαίσιο που βρίσκεται εν ισχύει, είναι ο νόμος - πλαίσιο. Ο νόμος εκείνος που έστειλε την κα. Γιαννάκου εκτός βουλής το 2007...! Ο νόμος που θέτει υπό εφαρμογή την στρατηγική της Λισσαβόνας, η οποία προωθεί την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των Ιδρυμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com