Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΡΙΣΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ

Πάνω από 10 τρισεκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν από τις 20 πλουσιότερες χώρες του κόσμου για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Αυτό το στοιχείο περιλαμβάνεται σε έκθεση του BBC.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η βρετανική κυβέρνηση δαπάνησε ποσό που ισοδυναμεί με το 94% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της χώρας και αντιστοιχεί σε 30.000 λίρες κατά κεφαλή. Αντιστοίχως, η κυβέρνηση των ΗΠΑ διέθεσε το 25% του ΑΕΠ της χώρας, επιβαρύνοντας κάθε Αμερικανό με 10.000 δολάρια!

Ωστόσο, η κρίση που για εκατομμύρια εργαζόμενους σήμανε ανεργία, περιθωριοποίηση, φτώχεια και πείνα, για ορισμένους ήταν ιδιαίτερα επικερδής...

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του BBC, το μεγαλύτερο μέρος των 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων δόθηκε στον τραπεζικό τομέα, με τη μορφή "πακέτων σωτηρίας". Με δύο λόγια, οι φορολογούμενοι πολίτες, οι εργαζόμενοι, "χρηματοδότησαν" τη "ρευστότητα" των τραπεζών, οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια σημείωναν ρεκόρ κερδών.

Ο ιδιωτικός τομέας εκτιμάται ότι σημείωσε απώλειες ύψους 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων τα 2/3 σημειώθηκαν από μεγάλες διεθνείς τράπεζες, όπως η Citigroup και η RBS.

Σε διεθνές επίπεδο, η παγκόσμια οικονομία εκτιμάται ότι θα σημειώσει συρρίκνωση της τάξης του 2,3% (ύψους περίπου 1 τρισ. δολαρίων), κάτι το οποίο θα επηρεάσει δυσμενώς την πορεία της ανεργίας. Αν ληφθεί υπόψιν το γεγονός πως, υπό φυσιολογικές συνθήκες, η διεθνής οικονομία αναπτύσσεται κατά 2%, τότε γίνεται αντιληπτή η έκταση του προβλήματος.

Βέβαια, οι εργαζόμενοι θα επωμισθούν πλην των άλλων βαρών και την αποπληρωμή των δανείων που πήραν οι κυβερνήσεις για να ενισχύσουν τις τράπεζες και τα άλλα μονοπώλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com