Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ 1981

Διαβάζουμε μια όμορφη ιστορία από τον ΒΗΜΑτοδότη:

"Πώς ένας πρωθυπουργός διαλέγει τους συνεργάτες του; Θα σας αφηγηθώ (μάλλον: θα σας αποκαλύψω!) ένα περιστατικό από τη σχεδόν πρόσφατη πολιτική μας ιστορία για να σχηματίσετε οι ίδιοι τη γνώμη σας.

Το βράδυ της Δευτέρας μετά την Κυριακή των εκλογών του Οκτωβρίου 1981, έγινε στο Καστρί μια κρίσιμη σύσκεψη. Υπό την προεδρία του Ανδρέα Παπανδρέου συνεδρίασαν τα μέλη του τότε Εκτελεστικού Γραφείου του ΠαΣοΚ Γιώργος Γεννηματάς, Ακης Τσοχατζόπουλος και Κώστας Λαλιώτης. Ο Α. Παπανδρέου ζήτησε από τους στενούς συνεργάτες του να του προτείνουν πρόσωπα κατάλληλα να γίνουν υπουργοί και υφυπουργοί.

Ελεγαν ονόματα οι τρεις και ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κατά τη γνωστή συνήθειά του κρατούσε σημειώσεις σε ένα μπλοκ με τον στυλογράφο μελάνης (Ρarker 51) που συνήθως χρησιμοποιούσε.

Κάποτε η συζήτηση τελείωσε, ο Α. Παπανδρέου είπε ευχαριστώ στους συνεργάτες του και εκείνοι έφυγαν ικανοποιημένοι- ότι είχαν δημοκρατικώ τω τρόπω σχηματίσει κυβέρνηση (ότι ο Πρόεδρος είχε δεχθεί την κυβέρνηση που ήθελαν οι κομματικοί αρχιερείς...).

Επιστρέφοντας μεσάνυχτα σχεδόν στην Αθήνα οι επιφανείς του ΠαΣοΚ φρόντισαν να ενημερώσουν φίλους τους δημοσιογράφους για τη...

...σύνθεση της πρώτης κυβερνήσεως Παπανδρέου, που ανέφερε, π.χ., ως υπουργό Προεδρίας της Κυβερνήσεως τον Ακη Τσοχατζόπουλο . Λίγα λεπτά αργότερα όμως στην ίδια εφημερίδα, αλλά σε άλλον γνωστό δημοσιογράφο της εποχής, έφθανε η πληροφορία ότι... αρχιερεύς της πρώτης κυβερνήσεως Α. Παπανδρέου θα ήταν ο ΜένιοςΚουτσόγιωργας!

Για ένα χρονικό διάστημα μερικών ωρών επικράτησε σύγχυση στα δημοσιογραφικά γραφεία καθώς όλες οι πηγές από τις οποίες προέρχονταν οι αντικρουόμενες πληροφορίες εθεωρούντο εξόχως αξιόπιστες!

Τι είχε συμβεί; Οπως απεκάλυψε η δημοσιογραφική έρευνα (και επιβεβαίωσαν τα επόμενα χρόνια όλοι οι πρωταγωνιστές...) ο Α. Παπανδρέου μόλις έφυγαν τα τρία μέλη του κομματικού ιερατείου φώναξε στο γραφείο του δύο αληθώς πολύ στενούς συνεργάτες του. Τον βουλευτή Αχαΐας (και προσωπικό δικηγόρο του) Μένιο Κουτσόγιωργα και τον Μιχάλη Ζιάγκα, ιδιαίτερο γραμματέα του, σκιά του προέδρου του ΠαΣοΚ από την πρώτη ημέρα που γύρισε στην Ελλάδα μετά την πτώση της απριλιανής δικτατορίας.

«Αυτοί νομίζουν ότι θα κάνουν δική τους κυβέρνηση!» είπε στους δύο στενούς συνεργάτες του ο Α. Παπανδρέου και τους ζήτησε να τον βοηθήσουν στην καταγραφή των αποφάσεών του για τις θέσεις υπουργών και υφυπουργών.

«Λοιπόν, Μένιο, εσύ θα πάρεις το υπουργείο Προεδρίας» είπε στον στενό συνεργάτη του. Εν συνεχεία κατεγράφησαν οι αποφάσεις του Α. Παπανδρέου για κάθε υπουργείο. Εν τέλει μία θέση έμεινε κενή. Ποιος θα γινόταν υπουργός Γεωργίας;

O Μένιος Κουτσόγιωργας παρέμενε σιωπηλός, διαμαρτυρόμενος κατά κάποιον τρόπο γιατί δεν είχε γίνει δεκτή η εισήγησή του να ορισθεί υφυπουργός Τύπου ο βουλευτής Μιλτιάδης Παπαϊωάννου - τη θέση αυτή έδωσε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ στον Δημήτρη Μαρούδα, δημοσιογράφο, προστατευόμενο του Αντώνη Στρατή (αλλά και των τριών του κομματικού ιερατείου).


Την αμήχανη σιωπή διέκοψε ο Μιχάλης Ζιάγκας, που είπε: «Πρόεδρε, έχω μιαν ιδέα!..». «Τι μου λες!..» απάντησε ο Α. Παπανδρέου, για να ακούσει έκπληκτος την πρόταση.


- Νομίζω να φωνάξουμε τον Σημίτη, ξέρει και πολλές ξένες γλώσσες και μπορεί να πηγαίνει στις συνεδριάσεις στην ΕΟΚ και να βοηθήσει για τις επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων...

- Εσύ, Μένιο, τι λες;

- Εγώ, Πρόεδρε, συμφωνώ για τον Σημίτη... Πρέπει να τον φέρουμε και πάλι στο ΠαΣοΚ...

[Οι παλαιότεροι θυμούνται ότι ο Κώστας Σημίτης είχε παυθεί από το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠαΣοΚ κατ΄ απαίτησιν της «αριστεράς» πτέρυγας, ως... πολύ φιλευρωπαϊστής. Δεν είχε μετάσχει στις εκλογές του 1981 και συνεπώς δεν ήταν βουλευτής.]

- Καλή ιδέα, Μιχάλη..., είπε ο Α. Παπανδρέου και συμπλήρωσε το όνομα του Κώστα Σημίτη στον κατάλογο με τα ονόματα των υπουργών και υφυπουργών του..."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com