Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Ενδιαφέροντα, ως αποκαλυπτικά, είναι τα στοιχεία της έκθεσης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) για την εξέλιξη των μισθών των εργαζομένων σ' όλο τον κόσμο.

Στην έκθεση τονίζεται ότι ενώ η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει, οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να ρίχνουν δεκάδες δισ. δολαρίων στις τράπεζες και αρκετές εξ αυτών κάνουν ξανά κέρδη ρεκόρ, όμως οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν κερδίζουν κάτι αλλά συνεχίζουν να βλέπουν την τρύπα στο πορτοφόλι τους να μεγαλώνει...

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΟΕ οι μέσες πραγματικές αυξήσεις των μισθών σε 53 χώρες του κόσμου μειώθηκαν από 4,3% το 2007 σε 1,4% πέρυσι.

Σε 10 μάλιστα από τις 20 πιο ισχυρές οικονομίες του πλανήτη (G20) οι μέσοι πραγματικοί μισθοί πέρυσι όχι μόνο δεν αυξήθηκαν αλλά μειώθηκαν (κατά -0,2%).

Τα πράγματα δείχνουν μάλιστα ακόμη χειρότερα φέτος για τους εργαζόμενους...

Στο β' τρίμηνο του 2009, οι μέσοι πραγματικοί μισθοί συρρικνώθηκαν τόσο στις ΗΠΑ όσο και στις περισσότερες από τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου. Ειδικά στις ΗΠΑ, οι μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων υποχωρούν από τον περασμένο Ιανουάριο κατά 2%.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον είναι ότι η ίδια, η ΔΟΕ, όχι μόνο συναίνεσε στα "πακέτα" ενίσχυσης των τραπεζών και των διεθνικών μονοπωλίων, αλλά πρωταγωνίστησε σε όλες τις πολιτικές ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, ως απάντηση στην ανεργία.

Η ΔΟΕ έχει εκδηλώσει επίσης τη θερμή υποστήριξή της στις πολιτικές της "ανταγωνιστικότητας".

Με δυο λόγια, κροκοδείλια τα δάκρυά της για την πορεία των μισθών των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com