Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΟΥΝ 70δις. ΕΥΡΩ

Αντιγράφουμε από την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών μετά τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο Βερολίνο.

Δημοσιογράφος: "Εγινε καθόλου συζήτηση για τα χρέη που έχει η Ελλάδα απέναντι σε γερμανικές επιχειρήσεις;"

Γ. Παπακωνσταντίνου: "Ναι. Ενημέρωσα τον κ. Σόιμπλε για την εξέλιξη αναφορικά με τα χρέη των νοσοκομείων σε εταιρείες, μεταξύ των οποίων είναι και γερμανικές εταιρείες. Υπάρχει μια διαδικασία εξόφλησης των χρεών αυτών, η οποία έχει ξεκινήσει, σε συζήτηση με τις εταιρείες. Αυτό θα αρχίσει από τον επόμενο μήνα, όπως ταυτόχρονα και η συζήτηση για άλλα εκκρεμή ζητήματα που υπάρχουν, όπως το θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, όπου υπάρχει μία προσπάθεια επίλυσης, η οποία βρίσκεται σε καλό δρόμο".

Οπως διαπιστώνει ο αναγνώστης, ο Ελληνας υπουργός έκανε τα πάντα για να διαβεβαιώσει τον Γερμανό ομόλογό του ότι η Ελλάδα "είναι σε καλό δρόμο" όσον αφορά στην εξόφληση των υποχρεώσεών της προς γερμανικές εταιρείες.

Ομως,ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι οι "υποχρεώσεις" αυτές είναι υπαρκτές, ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι οι υποχρεώσεις αυτές αφορούν την Ελλάδα ως χώρα και όχι ότι η Ελλάδα καλείται να φορτωθεί στην καμπούρα της τις λαμογιές τρίτων, δηλαδή πολυεθνικών, ιδιωτών και κρατικοδίαιτων παραγόντων που ιδιωτικοποιούν το δημόσιο πλούτο και κάνουν "πάρτι" στέλνοντας το λογαριασμό στον ελληνικό λαό.

Aκόμα κι αν "ξεχάσουμε" ότι το ελληνικό κράτος έχει ξεπουλήσει τον ΟΤΕ στην Ντόιτσε Τέλεκομ και το Ελευθέριος Βενιζέλος στην Hohtif.

Aκόμα κι αν...

...παρακάμψουμε ότι οι Χριστοφοράκοι ως εντολοδόχοι της γερμανικής Siemens λειτουργούσαν, υπάρχει και εκείνο το είδος υποχρεώσεων μεταξύ των δύο χωρών που έχει αντίστροφη πορεία.

Μιλάμε, δηλαδή, για τις υποχρεώσεις της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Υπενθυμίζουμε, όπως επανειλημμένως άλλωστε έχει αναφέρει το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, ότι:

"Οπως είναι γνωστό η Γερμανία μάς οφείλει:

1. 7,160 δισ. δολάρια που μας επιδίκασε η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων (1946) για τις καταστροφές που μας προξένησαν τα γερμανικά στρατεύματα στην οικονομική υποδομή της χώρας μας.

2. 3,5 δισ. δολάρια από το δάνειο που οι κατοχικές δυνάμεις υποχρέωσαν τη χώρα μας να τους παράσχει, πέραν των εξόδων συντήρησης των κατοχικών στρατευμάτων.

Επιπλέον μας οφείλουν:

α) Την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών που αφαίρεσαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής από τα μουσεία μας και τους αρχαιολογικούς χώρους.

β) Καθώς και τις αποζημιώσεις προς τα θύματα των θηριωδιών των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής εις βάρος των κατοίκων 100 περίπου ολοκαυτωμάτων (πόλεων και χωριών), αλλά και γενικότερα σε βάρος του άμαχου πληθυσμού.

Με διάφορους χειρισμούς η Γερμανία έχει κατορθώσει να αναβάλει την εκπλήρωση αυτών των υποχρεώσεών της μέχρι τη σύναψη οριστικής συνθήκης ειρήνης (2+4) στη Μόσχα το 1990. Από τότε όμως πέρασαν 19 χρόνια και η μεν Γερμανία δεν εννοεί να εξοφλήσει το χρέος της, οι δε ελληνικές κυβερνήσεις δεν τολμούν να αξιώσουν την εξόφλησή τους".

Σημειωτέον:

Οι οφειλές αυτές έχουν υπολογιστεί σε ονομαστικές τιμές του 1938, που σημαίνει ότι το πραγματικό μέγεθος των οφειλών ξεπερνά σε σημερινές τιμές τα 70 δισ. ευρώ!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com