Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΣΕ ΔΕΙΝΗ ΘΕΣΗ!

Υπάρχουν πολλοί δείκτες για την κατάσταση των λαϊκών νοικοκυριών σε μια χώρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτοί οι δείκτες αποκαλύπτουν μόνον ένα μέρος της πραγματικότητας, η οποία είναι πολύ χειρότερη. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση της έκθεσης της «Eurostat», της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Τετάρτη και αφορά τη δυνατότητα των νοικοκυριών να ανταποκριθούν σε «έκτακτα έξοδα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτής της έρευνας, το 30% των νοικοκυριών στις χώρες - μέλη της ΕΕ δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν «έκτακτα έξοδα».

Η πραγματικότητα είναι, όμως, πολύ χειρότερη, αφού τα στοιχεία αφορούν την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών το 2007, γεγονός που σημαίνει ότι σήμερα, το 2009, και εν μέσω οικονομικής κρίσης το ποσοστό είναι ακόμα μεγαλύτερο. Ομως, η σχετικότητα των στοιχείων αποκαλύπτεται και από το ότι ως «έκτακτα έξοδα» λογίζονται το ενοίκιο κατοικίας, η δόση για το δάνειο, ο λογαριασμός του ηλεκτρικού, ή ο λογαριασμός του τηλεφώνου! Δηλαδή, έξοδα κάθε άλλο παρά έκτακτα.

Οπως αναφέρει η έρευνα της «Εurostat», ένας στους 3 Ελληνες ζουν σε νοικοκυριά που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτα έξοδα. Στην Ευρώπη των «27», η κατάσταση είναι χειρότερη στα κράτη - μέλη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, που εντάχθηκαν το 2004. Στην Ουγγαρία και στη Λετονία, δύσκολα τα βγάζει πέρα από οικονομικής πλευράς το 63% του πληθυσμού και στην Πολωνία το 54%. Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν 4 πολίτες στους 10 στη Ρουμανία, στη Σλοβακία, στη Σλοβενία και στη Λιθουανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com