Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2008

Θάβει δικαιώματα κάτω από τις «ενοποιήσεις»

Το άσπρο - μαύρο επιχειρεί να κάνει η υπουργός Απασχόλησης, με αφορμή τη σύμπτυξη από σήμερα Ταμείων και κλάδων.

Στάχτη στα μάτια εργαζομένων και συνταξιούχων επιχειρεί να ρίξει η κυβέρνηση, αποκρύβοντας την ουσία των αντιασφαλιστικών μέτρων του νόμου 3655 (νόμος Πετραλιά), που από σήμερα ξεκινάει η εφαρμογή της τρίτης φάσης με την ενοποίηση και δημιουργία των 6 νέων Ταμείων. Με πομπώδεις φράσεις για «νέα εποχή» και ένα «σύγχρονο και βιώσιμο σύστημα», μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τους προέδρους των 13 ασφαλιστικών οργανισμών, η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πετραλιά επιδίωξε να κάνει το άσπρο - μαύρο.

Οι διαβεβαιώσεις της υπουργού δεν έχουν την παραμικρή αξία, αφού η τελική φάση ενοποίησης των Ταμείων σηματοδοτεί όχι μόνο μια μακρά περίοδο οργανωτικών προβλημάτων, καθώς η «ενοποίηση» σε πολλά Ταμεία είναι ακόμα στα χαρτιά, αλλά κυρίως την εφαρμογή από την αρχή του χρόνου νέων αντιασφαλιστικών μέτρων.

Ετσι, από την 1/1/2009, οι ασφαλισμένοι παρά τις διαβεβαιώσεις της υπουργού για ένα «σίγουρο μέλλον» θα δουν:

  • Τη μείωση της σύνταξης από το 4,5% στο 6% για κάθε χρόνο σε όσους αποχωρούν πριν το ανώτερο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.
  • Την παρακράτηση του 10% των αποθεματικών των Ταμείων.
  • Την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για τις μητέρες με ανήλικα τέκνα στα ειδικά ταμεία, κατά ένα έτος σταδιακά και μέχρι το 55ο σε όσες μητέρες έχουν αρχίσει την εργασία τους μετά το 1993.
  • Την αύξηση των ενσήμων από τα 50 στα 60 για ιατροφαρμακευτική κάλυψη στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ και από τα 100 στα 110 ένσημα για τις παροχές σε χρήμα (επιδόματα κλπ.).

Τα επόμενα χρόνια και καθώς τα μέτρα θα «ωριμάζουν», εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, αυτοαπασχολούμενοι και ασφαλισμένοι στα ειδικά ταμεία θα δουν και αυτοί να αυξάνονται τα όρια ηλικίας και να πετσοκόβονται οι επικουρικές συντάξεις τους. Παράλληλα, στο στόχαστρο - και με εργαλείο την ενοποίηση - θα μπουν οι παροχές υγείας όλων των ασφαλισμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com