Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008

Μέτρα χωρίς κανένα αντίκρισμα.

Στάxτη στα μάτια των εκατοντάδων χιλιάδων δανειοληπτών, οι οποίοι απειλούνται από τις τράπεζες με κατασχέσεις ακινήτων, αποτελούν τα πολυθρύλητα κυβερνητικά μέτρα που ανακοινώθηκαν χτες με τη δημοσιοποίηση του Σχεδίου Νόμου «Προστασία δανειοληπτών και άλλες διατάξεις». Οι κυβερνητικές ρυθμίσεις, όπως προκύπτει από το κείμενο του Σχεδίου Νόμου, αφορούν όσους είναι χρεωμένοι στις τράπεζες από πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι και το ανεπαρκέστατο μέτρο της απαγόρευσης πλειστηριασμού της μοναδικής κατοικίας του δανειολήπτη από την τράπεζα, για οφειλές έως 20.000 ευρώ - αντί 10.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα - υπόκειται σε περιορισμούς, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις αναιρούν το ίδιο το μέτρο. Ετσι, πέραν του ορίου των 20.000 ευρώ, τίθενται οι ακόλουθες προϋποθέσεις: α) δεν έχει εγγραφεί προσημείωση ή υποθήκη υπέρ της τράπεζας με τη βούληση του οφειλέτη β) ο οφειλέτης να βρίσκεται σε αποδεδειγμένη και ανυπαίτια αδυναμία να εκπληρώσει τη συμβατική του υποχρέωση (ποιος θα το καθορίζει αυτό;) γ) να ασκήσει ανακοπή στην εκτελεστική πράξη, διαφορετικά η τράπεζα προχωρά σε πλειστηριασμό του ακινήτου. Αλλά και αν ακόμη προβεί σε ανακοπή και η τράπεζα καταφύγει στα δικαστήρια και δικαιωθεί τελεσίδικα, τότε προχωρεί στην πράξη του πλειστηριασμού. Με άλλα λόγια, ακόμα και αυτή η υποτιθέμενη αύξηση του ορίου στα 20.000 ευρώ για την απαγόρευση πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, φαίνεται να είναι μόνο λόγια και τίποτα παραπάνω. Για να μην πούμε ότι το όριο αυτό, έτσι κι αλλιώς δεν ισχύει, για οποιοδήποτε άλλο ακίνητο που δεν αποτελεί μοναδική κατοικία. Επί της ουσίας, η κυβέρνηση της ΝΔ για μια ακόμη φορά νομοθέτησε με κριτήριο την προστασία των συμφερόντων του πανίσχυρου τραπεζικού κεφαλαίου.

Η κυβέρνηση προσεγγίζει με ευαισθησία το ζήτημα αυτό και προωθεί κάθε εφικτό μέτρο για την περαιτέρω ενίσχυση των συμπολιτών μας που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, ιδιαίτερα σε αυτή τη δυσμενή διεθνή κατάσταση.

Χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα για όσους λεηλατούνται από τις τράπεζες είναι και τα υπόλοιπα μέτρα ...προστασίας που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση. Αξίζει να επισημάνουμε ότι διατηρείται και το επαίσχυντο μέτρο της κατάσχεσης μισθών, συντάξεων και άλλων ασφαλιστικών βοηθημάτων από το Δημόσιο, με ...ελαφρές τροποποιήσεις, οι οποίες βέβαια, δεν αναιρούν αυτό καθ' εαυτό το μέτρο. Ολα αυτά βέβαια καθόλου δεν εμπόδισαν τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών να κάνει λόγο για την «ευαισθησία», με την οποία η κυβέρνηση προσεγγίζει τα προβλήματα που έχουν χιλιάδες δανειολήπτες και να πει ότι «προωθεί κάθε εφικτό μέτρο για την περαιτέρω ενίσχυση των συμπολιτών μας που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, ιδιαίτερα σε αυτή τη δυσμενή διεθνή κατάσταση».

Με το νομοσχέδιο, επίσης, προβλέπεται ότι:

  • Στις περιοχές που ισχύει το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, ο πλειστηριασμός ακινήτου δεν μπορεί να γίνει σε τιμή κατώτερη της αντικειμενικής αξίας.
  • Αυξάνεται από το 1/3 στο 100% της τιμής πρώτης προσφοράς, το ποσό της εγγύησης που απαιτείται για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό.
  • Καθιερώνεται η υποχρεωτική διεξαγωγή των πλειστηριασμών κινητών και ακινήτων στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία με γραπτές, σφραγισμένες προσφορές κατά την έναρξη των πλειστηριασμών.
  • Δεν μπορούν να κατασχεθούν από τις τράπεζες μισθοί και συντάξεις που κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομίας, επισημαίνεται, ότι το ακατάσχετο ισχύει για το σύνολο των κατατεθειμένων ποσών μισθών και συντάξεων στις τράπεζες. Ωστόσο, στο Σχέδιο Νόμου υπάρχει παράγραφος, όπου και αναφέρεται, ότι... Η εξαίρεση ισχύει μόνο στην έκταση που ο λογαριασμός παρουσιάζει υπόλοιπο που δεν υπερβαίνει το ποσό της εξαιρουμένης από την κατάσχεση απαίτησης...
  • Αυξάνεται από 600 σε 1.000 ευρώ το ποσό από μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα, που δεν επιτρέπεται να κατασχεθεί από το Δημόσιο. Στην περίπτωση που τα συγκεκριμένα ποσά ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ, τότε επιτρέπεται η κατάσχεση του ενός τετάρτου (1/4) αυτών, ενώ το εναπομείναν ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com