Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

ΚΑΛΠΑΖΕΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

«Ουσιαστικά, η αμερικανική οικονομία φαίνεται ότι έχει περάσει σε ύφεση». Η δήλωση αυτή έγινε την περασμένη Τετάρτη από την Τζάνετ Γιέλεν, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας του Σαν Φρανσίσκο και μέλος της διοίκησης της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed). Ηταν η πρώτη φορά που η «καταραμένη» λέξη ακούστηκε από επίσημα αμερικάνικα χείλη. Μέχρι τότε, τόσο ο πρόεδρος της Fed, Μπεν Μπερνάκι, όσο και όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες προτιμούσαν τον όρο «επιβράδυνση» για να περιγράψουν την κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ. Πάντως, η δήλωση της κυρίας Γιέλεν έγινε λίγες ώρες μετά τη νέα πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών στη Νέα Υόρκη και τα άλλα μεγάλα Χρηματιστήρια, δηλαδή μετά την αποτυχία των αμερικάνικων και ευρωπαϊκών σχεδίων για τη διάσωση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Μια από τις σημαντικότερες επιπτώσεις της εξελισσόμενης κρίσης τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στις υπόλοιπες χώρες που επηρεάζονται λιγότερο ή περισσότερο από την κρίση αυτή, είναι η αύξηση της ανεργίας.

Την περασμένη Τετάρτη, ο επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικού Ελέγχου της Νέας Υόρκης, Ουίλιαμ Τόμσον, δήλωσε ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα καταστραφούν μόνο στη Νέα Υόρκη πάνω από 165.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τρεις μήνες η ίδια υπηρεσία είχε προβλέψει ότι η κρίση θα «στοιχίσει» 85.000 θέσεις εργασίας. Η διαφορά μεταξύ των δύο εκτιμήσεων οφείλεται στο ότι «η κρίση δεν αφορά μόνο στο χρηματοοικονομικό σύστημα, αλλά επεκτείνεται ταχύτατα σε όλους τους κλάδους της οικονομίας», όπως είπε ο Ουίλιαμ Τόμσον. Υπολογίζεται ότι από τις 165.000 θέσεις εργασίας που θα χαθούν την επόμενη διετία στη Νέα Υόρκη, οι 35.000 θα αφορούν στο τραπεζικό σύστημα και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες γενικότερα. Οι υπόλοιπες 135.000 θέσεις θα «χαθούν» κυρίως στη βιομηχανία, στις κατασκευές και τον τουρισμό.

Στις 2 Οκτώβρη, ανακοινώθηκε από το Γραφείο Εργασίας των ΗΠΑ ότι το Σεπτέμβρη σημειώθηκε για 9ο διαδοχικό μήνα μείωση των θέσεων εργασίας (εκτιμήσεις για 105.000). Συνολικά, από το Γενάρη έως το Σεπτέμβρη, έχουν χαθεί πάνω από 700.000 θέσεις εργασίας, με την ανεργία να εκτοξεύεται στο 6,1%.

Από το Γραφείο Εργασίας των ΗΠΑ υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των ανέργων είναι 9,5 εκατομμύρια και ότι το δωδεκάμηνο Σεπτέμβρης 2007 - Σεπτέμβρης 2008 προστέθηκαν στον κατάλογο περίπου 2,2 εκατομμύρια άνεργοι.

Ενα στοιχείο με ιδιαίτερη σημασία αφορά τους μακροχρόνια άνεργους (27 μήνες και πάνω), οι οποίοι υπολογίζονται στα 2 εκατομμύρια και αποτελούν το 21,1% του συνόλου των ανέργων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους παραπάνω υπολογισμούς δεν περιλαμβάνονται οι άνεργοι στον αγροτικό τομέα των ΗΠΑ.

Τέλος, τα Οικονομικά Επιμελητήρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης εκτιμούν ότι το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ θα εκτιναχτεί το 2009 στο 8%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com