Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

Το εμπορικό έλλειμα στα ύψη!

Στο 8μηνο έφτασε τα 30 δισ. ευρώ. Αυξήθηκε 20% το κονδύλι «τόκοι, μερίσματα, κέρδη» που πληρώθηκε σε κεφαλαιούχους του εξωτερικού

Με ρυθμό 3,8 δισ. ευρώ το μήνα διογκώνεται το εμπορικό έλλειμμα της χώρας, μια εξέλιξη που καταγράφει την εντεινόμενη ανισομέρεια στην ανταλλαγή εμπορευμάτων. Στο 8μηνο Γενάρης -Αύγουστος του 2008 ραγδαία επιδείνωση εμφανίζει τόσο το ισοζύγιο καυσίμων, όσο και οι εκροές κεφαλαίων που πληρώνονται σε κεφαλαιοκράτες άλλων κρατών με τη μορφή «τόκων, μερισμάτων και κερδών». Η συνεχιζόμενη κρίση και αναταράξεις οδηγούν σε παραπέρα αύξηση των επιτοκίων, γεγονός που σημαίνει ότι στο επόμενο διάστημα το Δημόσιο θα επιβαρυνθεί και με πρόσθετους τόκους που θα κατευθυνθούν στα χαρτοφυλάκια και των μεγάλων ξένων τραπεζών που λυμαίνονται το κρατικό χρέος της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, στο 8μηνο Γενάρης - Αύγουστος 2008 το εμπορικό έλλειμμα εμφανίζει αύξηση κατά 3,62 δισ. ευρώ και σε ποσοστό 13,8% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό πεντάμηνο. Ανάλογες αρνητικές εξελίξεις καταγράφονται και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (δηλαδή στις κάθε είδους δοσοληψίες της χώρας με το εξωτερικό), όπου το έλλειμμα παρουσιάζει περίπου ισόποση αύξηση 13,6% σε σχέση με το περσινό 8μηνο. Η συγκυρία της κρίσης χαρακτηρίζεται από την έκρηξη της κερδοφορίας του ντόπιου εφοπλιστικού κεφαλαίου της ποντοπόρου ναυτιλίας. Οι εισροές κεφαλαίων στη χώρα για «μεταφορικές υπηρεσίες» (κυρίως από τους εφοπλιστές) έφτασαν σε 6,3 δισ. ευρώ (από 5 δισ. ευρώ). Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι οι μπίζνες ντόπιων μεγαλοεπιχειρηματιών με τους αντίστοιχους του εξωτερικού - ακόμη και εάν αυτές μειώνουν τα ελλείμματα όπως στην περίπτωση των εφοπλιστών - τίποτα το καλό δε συνεπάγονται για τα λαϊκά στρώματα και τις ανάγκες τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 8μηνου Γενάρης - Αύγουστος 2008:

  • Το εμπορικό έλλειμμα διογκώθηκε σε 30,06 δισ. ευρώ - με 3,8 δισ. ευρώ το μήνα - από 26,4 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2007. Οι εισαγωγές εμπορευμάτων διογκώθηκαν σε 13,2 δισ. ευρώ (από 11,2 δισ. ευρώ) με αύξηση 17,9%. Οι εξαγωγές σε 43,3 δισ. ευρώ (από 37,6 δισ. ευρώ) με αύξηση 16,6%.
  • Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έφτασε σε 22 δισ. ευρώ (από 19,4 δισ. ευρώ). Από τα επιμέρους στοιχεία ξεχωρίζει το κονδύλι «τόκοι, μερίσματα, κέρδη» που βγήκε από τη χώρα για να πληρωθεί σε «επενδυτές» του εξωτερικού. Το συγκεκριμένο διογκώθηκε σε 10,8 δισ. ευρώ (από 9 δισ. ευρώ) παίρνοντας αύξηση 1,8 δισ. ευρώ και σε ποσοστό 20%. Αντίστροφα τόκοι, μερίσματα και κέρδη που μπήκαν στη χώρα από την επιχειρηματική δράση ντόπιων κεφαλαιοκρατών στο εξωτερικό διαμορφώνονται σε 3,5 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com