Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

Δώσε λεφτά....στις τράπεζες

Μια από τις πιο ευρείες οικονομικές παρεμβάσεις - τουλάχιστον μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο - προωθεί η Ενωμένη Ευρώπη, για να ανασχεθεί η χρηματοοικονομική κρίση, που απειλεί ευθέως την «καρδιά του συστήματος», τις τράπεζες και κατ’ επέκταση την πραγματική οικονομία.

Οι «15» προχώρησαν στη συμφωνία δράσης, που περιλαμβάνει 15 βασικά σημεία προκειμένου να μην καταρρεύσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και ταυτόχρονα να συνεχίσει να λειτουργεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Τον πρώτο λόγο, έχουν πλέον οι λαοί της Ευρώπης και τα κράτη - μέλη θα προχωρήσουν στη μεγαλύτερη ίσως παρέμβαση για τη σταθεροποίηση του συστήματος. Η παρέμβαση αυτή προβλέπει κυρίως την κρατικοποίηση δεκάδων τραπεζών και το ζητούμενο είναι πλέον εάν το κάθε κράτος μέλος έχει την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσει στη συγκεκριμένη επιλογή.

Αυτή την ώρα τουλάχιστον, η πιο ελκυστική λύση φαίνεται να είναι τα ομόλογα του δημοσίου, που θα εκδοθούν με στόχο την κάλυψη των αυξήσεων στα μετοχικά κεφάλαια των τραπεζών, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Έτσι, οι χώρες της ευρωζώνης είναι έτοιμες να προσφέρουν εγγυήσεις στις πράξεις αναχρηματοδότησης των τραπεζών, σε προσωρινή βάση, αναφέρει το προσχέδιο της κοινής διακήρυξης των "15".

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στο ιδιαίτερα "τεχνικό" κείμενο αναφέρεται ότι τα κράτη θα μπορούν να παρέμβουν με πολλούς τρόπους για να στηρίξουν τη χρηματοδότηση των τραπεζών στη διατραπεζική αγορά, προσφέροντας εγγυήσεις, διαβεβαιώσεις ή "παρόμοιους διακανονισμούς".

Η πρόταση των χωρών-μελών της ευρωζώνης για την εγγύηση της αναχρηματοδότησης των τραπεζών θα ισχύει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2009. Το κείμενο σημειώνει, ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι αποφασισμένες να αποτρέψουν τη χρεοκοπία των τραπεζών ακόμη και προστρέχοντας στην αναδιάρθρωση των κεφαλαίων τους.

Ακόμη, οι χώρες της ευρωζώνης θα μπορούν να ανταλλάσσουν τα λεγόμενα "τοξικά" κεφάλαια έναντι κρατικών ομολόγων, προκειμένου να στηρίξουν τις τράπεζες, προβλέπει το προσχέδιο της κοινής απόφασης των "15" που συνεδριάζουν σήμερα στο Παρίσι για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Το σχέδιο επαναλαμβάνει τη δέσμευση των ευρωπαϊκών χωρών να εμποδίσουν κάθε χρεοκοπία τράπεζας που θα συνιστούσε κίνδυνο για ολόκληρο το οικονομικό σύστημα.

"Οι κυβερνήσεις επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους να αποφύγουν κάθε χρεοκοπία ιδρυμάτων συστημικώς σημαντικών μέσω των κατάλληλων μέσων, συμπεριλαμβανομένης και της αναδιάρθρωσης των κεφαλαίων τους", προστίθεται στο κείμενο.

"Κατά τον τρόπο αυτό, θα φροντίσουμε τα συμφέροντα των φορολογουμένων" καταλήγει το κείμενο.

Μάχη με το χρόνο

Τα χρονικά περιθώρια όμως είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να προσδιορίσουν "μέχρι την Τετάρτη" το ποσό που θα μπορέσει να διαθέσει η καθεμιά από αυτές στο σχέδιο διάσωσης του τραπεζικού συστήματος, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς, στο περιθώριο των συνομιλιών.

"Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι κάθε χώρα να ορίσει το ποσό που θέλει να προσφέρει. Αυτό θα πρέπει να γίνει μέχρι την Τετάρτη", είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Τα ποσά αυτά αφορούν τόσο τα χρήματα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την αναδιάρθρωση του κεφαλαίου των τραπεζών αλλά και εκείνα που θα χρησιμοποιηθούν για την εγγύηση των διατραπεζικών συναλλαγών.

Σύμφωνα με το Βέλγο υπουργό οι ηγέτες των "15" συμφώνησαν να παράσχουν εγγυήσεις για να βοηθήσουν τη ρευστότητα των τραπεζών και θα προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση των κεφαλαίων όποιας τράπεζας το χρειαστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com