Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

Επιστημονικές υπερβάσεις!

Επιστήμονες από το Texas A & M University κατάφεραν να δημιουργήσουν νανοσύρματα από DNA, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή μικροσκοπικών υπολογιστών ή ιατρικών μηχανημάτων.

Το εντυπωσιακότερο όμως είναι το ότι κατάφεραν να το κάνουν αυτό, με πολύ απλό και φτηνό τρόπο. Η τεχνική αυτή θα μπορούσε να δώσει μια αξιοσημείωτη ώθηση στην κατασκευή μικροσκοπικών υπολογιστών και ιατρικών συσκευών οι οποίες θα μπορούν να εισχωρούν στο σώμα και να θεραπεύουν ακόμα και καρκινικούς όγκους.

Συγκεκριμένα η διαδικασία είναι πολύ πιο απλή από ότι θα μπορούσαν να φανταστούν ακόμα και οι ίδιοι. Ουσιαστικά βάζουν σε ένα γυάλινο δοχείο το DNA και μια χημική ουσία , ανακατεύουν καλά και στη συνέχεια το διάλυμα το εκθέτουν σε υπεριώδη ακτινοβολία. Η τεχνική ουσιαστικά δεν χρησιμοποιεί την πληροφορία που περιέχει το DNA . Το DNA ουσιαστικά είναι το μόριο το οποίο περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την δημιουργία της ζωής. Έχει την μορφή μιας μακριάς και λεπτής αλυσίδας.Οι επιστήμονες αγνόησαν το γεγονός ότι περιέχει την πληροφορία της ζωής και το χρησιμοποίησαν περισσότερο σαν μια βάση, έναν σκελετό , πάνω στον οποίο προσπάθησαν να χτίσουν κάτι διαφορετικό. Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν η δυνατότητα να συνδέεται με άλλα μόρια, και θα δούμε παρακάτω γιατί.

Αρχικά οι επιστήμονες ανακάτεψαν το DNA με κάδμιο (το οποίο είναι ένα μέταλλο) και αφού ακολούθησαν την διαδικασία που προαναφέραμε το εξέθεσαν σε υπεριώδες φως. Το κάδμιο υπό το υπεριώδες φως είχε την τάση να προσκολληθεί κάπου. Και αφού το μοναδικό διαθέσιμο μόριο ήταν το DNA συνδέθηκε σε αυτό. Ελέγχοντας την συγκέντρωση του διαλύματος σε κάδμιο, οι επιστήμονες μπορούσαν να ελέγξουν το πάχος του σύρματος που κατασκευαζόταν.

Λόγω του ότι το υπεριώδες φως έχει την ιδιότητα να καταστρέφει το DNA , και για να αποφευχθεί πιθανή ζημιά, χρησιμοποιήθηκε υπεριώδες φως χαμηλής έντασης. Η όλη διαδικασία είναι και απλή και φθηνή μιας και δεν απαιτεί ειδικές συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας, αλλά αυτές που επικρατούν σε ένα κανονικό δωμάτιο.

Η ανακάλυψη είναι μοναδική και πολύ σημαντική μιας και με αυτήν τη διαδικασία ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή μικροσκοπικών συσκευών και υπολογιστών . Ποιος ξέρει ίσως τελικά τα ρομπότ του μέλλοντος να έχουν μέσα τους κάποιο τμήμα DNA…

Δεν είναι ειρωνικό; Θέλουμε να δημιουργήσουμε εξ’ ολοκλήρου μηχανές που να μιμούνται τον άνθρωπο, αλλά τελικά δεν θα αποφύγουμε να αναγκαστούμε να δώσουμε το DNA, που σε εμάς δημιουργεί τη ζωή και καθορίζει τη μορφή της , για να το χρησιμοποιήσουν τα ρομπότ του μέλλοντος για τη μεταφορά ρεύματος και δεδομένων…
Share This PostΜπορεί κάτι τέτοιο σε πολλούς να φάνταζε πολύ μακρινό, αλλά έγινε. Είναι πραγματικότητα. Ο πρώτος έστω και πρωτόγονος εγκέφαλος που συνδέθηκε με ένα ρομπότ είναι πλέον γεγονός. Είναι ένα σημαντικό βήμα, ένα άλμα για την ρομποτική.

Η είδηση αφορά λοιπόν ένα ρομπότ το οποίο συνδέθηκε για πρώτη φορά με ζωντανά εγκεφαλικά κύτταρα και το όνομα αυτού Gordon. Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Reading στην Αγγλία, κατάφεραν να συνδέσουν σε ένα μικρό ρομπότ εγκεφαλικά κύτταρα ποντικιού τα οποία είχαν καλλιεργήσει πρώτα, με σκοπό όχι την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά για να μελετήσουν τον τρόπο με τον οποίο αποθηκεύονται οι αναμνήσεις στον εγκέφαλο.
Επιπλέον η μελέτη των εγκεφαλικών κυττάρων, θα μπορέσει να βοηθήσει στην μάχη κατά νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως το Alzheimer.

Ο εγκέφαλος είναι από τα λιγότερο ερευνημένα όργανα του ανθρώπινου σώματος και κρύβει ακόμα πολλά μυστικά. Για τις περισσότερες παθήσεις που τον αφορούν γνωρίζουμε ελάχιστα. Μια μελέτη όπως αυτή που περιγράφουμε θα μπορέσει να δώσει απαντήσεις αλλά και να πυροδοτήσει έρευνες για νέα φάρμακα ή θεραπείες.

Η όλη διαδικασία σύνδεσης μεταξύ ρομπότ και εγκεφαλικών κυττάρων έχει ως εξής:

Αρχικά οι επιστήμονες πήραν εγκεφαλικά κύτταρα από έμβρυα ποντικών. Στη συνέχεια τα διαχώρισαν μεταξύ τους με τη βοήθεια ειδικών ενζύμων. Τα μεμονωμένα νευρικά κύτταρα, τοποθετήθηκαν σε μια πλάκα 8Χ8 εκατοστών με το απαραίτητο θρεπτικό υλικό για την ανάπτυξή τους και πάνω στην οποία υπήρχε μία διάταξη 60 ηλεκτροδίων. Τα ηλεκτρόδια καθώς αναπτύσσονται τα εγκεφαλικά κύτταρα πάνω στην ειδική πλάκα, ουσιαστικά θα παίξουν τον ρόλο των νεύρων που θα μεταφέρουν προς το ρομπότ εντολές για την κίνηση (το ρομπότ κινείται σε τροχούς) αλλά και για να εισέρχονται τα ερεθίσματα από το περιβάλλον προς τον εγκέφαλο από τους αισθητήρες του ρομπότ. Επισημαίνεται ότι το ρομπότ κινείται και λειτουργεί αποκλειστικά μέσω του εγκεφάλου.
Λόγω του ότι ο εγκέφαλος για να αναπτυχθεί και να παραμείνει ζωντανός χρειάζεται ειδικές συνθήκες (θερμοκρασία κτλ.) το όλο σύστημα με τα εγκεφαλικά κύτταρα και την πλάκα είναι τοποθετημένο σε ένα κουτί όπου υπάρχουν ελεγχόμενες συνθήκες. Για να αλληλεπιδράσει ο εγκέφαλος με το ρομπότ, χρησιμοποιείται η τεχνολογία Bluetooth.

Το πείραμα προς το παρόν έχει στεφθεί με επιτυχία και μέσα στις πρώτες μέρες (το πείραμα ξεκίνησε την Τετάρτη) ο εγκέφαλος έχει δώσει σημεία ζωής, και τα κύτταρα αναπτύσσονται κανονικά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το ρομπότ (ή Cyborg αν προτιμάτε) μπορεί κατά κάποιον τρόπο να μαθαίνει από μόνο του. Εάν για παράδειγμα κινείται και χτυπήσει πάνω κάποιο αντικείμενο, λαμβάνει ένα ηλεκτρικό ερέθισμα και σταδιακά μαθαίνει να το αποφεύγει.

Αυτή τη στιγμή ο εγκέφαλος του ρομπότ έχει περίπου 100.000 νευρώνες.

Οι επιστήμονες προκειμένου να εξετάσουν διαφορετικές πτυχές του εγκεφάλου, έχουν προετοιμάσει αρκετούς τέτοιους εγκεφάλους οι οποίοι μπορούν να συνδέονται κατά βούληση όποτε οι επιστήμονες το επιθυμούν με το σώμα του Gordon, καθένας εκ των οποίων έχει καλλιεργηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε κάποιες αντιδράσεις ή λειτουργίες να ενισχύονται ή να αποδυναμώνονται. Έτσι κάθε ένας έχει διαφορετική συμπεριφορά και ανταπόκριση στα ερεθίσματα.

Είναι ένα τεράστιο βήμα, το οποίο θα ακολουθήσουν άλλα πολλά. Το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει. 10 χρόνια πριν το παραπάνω άρθρο θα ακουγόταν σαν φάρσα.

Σήμερα είναι πραγματικότητα.
Share This Post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com