Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

Πάνω από 300 εκατ. ευρώ το κόστος συμμετοχής της Ελλάδας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις!

Επτά ελληνικά πολεμικά πλοία συμμετέχουν σε στρατιωτικές αποστολές, ενώ πάνω από 2.242 στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων υπηρετούν στα στρατιωτικά μέτωπα με ετήσιο λειτουργικό κόστος πάνω από 300 εκατ. ευρώ

Τουλάχιστον επτά πολεμικά πλοία (φρεγάτες, υποβρύχια, τορπιλάκατοι) και αριθμός πολεμικών αεροσκαφών (αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και μεταγωγικά) συμμετέχουν στις ανά τον κόσμο στρατιωτικες επιχειρήσεις, ενώ ο αριθμός των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων όλων των βαθμών που σε μόνιμη βάση υπηρετούν στα διάφορα στρατιωτικά μέτωπα (Αφγανιστάν, Κοσσυφοπέδιο, Βοσνία, κ.α.) ξεπερνάει τις 2.242, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ελληνικού ΓΕΕΘΑ, όπως επίσης και 35 παρατηρητές σε διάφορα μέτωπα. Οσον αφορά στο κόστος αυτών των αποστολών ανέρχεται σε ετήσια βάση στα 300 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία για τα προηγούμενα χρόνια. Στο ποσόν αυτό περιλαμβάνονται μόνο τα λειτουργικά έξοδα, το κόστος των αναλώσιμων υλικών και η μισθοδοσία του προσωπικού και δεν περιλαμβάνονται οι δαπάνες για αγορά εξοπλισμού και μέσων. Την ευθύνη για όλα αυτά τη μοιράζονται διαδοχικά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Ειδικότερα, στη ΝΑΤΟική επιχείρηση «ACTIVE ENDEAVOUR» (ενεργό εγχείρημα), στα πλαίσια του «αντιτρομοκρατικού πολέμου», που κηρύχτηκε το 2001. Στην παρούσα περίοδο από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν 1 φρεγάτα, 1 τορπιλάκατος, αριθμός εξόδων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, 1 υποβρύχιο (κατά περίπτωση), ενώ περιστασιακά διατίθεται ακόμα μία φρεγάτα και συνολικά έχει διατεθεί ο Ναύσταθμος Κρήτης (Σούδα) ως προκεχωρημένη βάση υποστήριξης των πλοίων που συμμετέχουν στην επιχείρηση. Αποστολή της δύναμης η εκτέλεση περιπολιών-νηοψιών σε όλη την έκταση της Μεσογείου από το Γιβραλτάρ μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο.

Στην επιχείρηση «ENDURING FREEDOM» (διαρκής ελευθερία) το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό συνεισφέρει μέχρι την 1η Σεπτέμβρη δυνάμεις, στα πλαίσια της επιχείρησης αυτής των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας (Ερυθρά Θάλασσα, Αραβική Θάλασσα, Περσικός Κόλπος, Ινδικός Ωκεανός). Η Ελλάδα συμμετείχε κατά καιρούς με μία φρεγάτα, ενώ ο Ναύσταθμος Σούδας συνεχίζει να διατίθεται για τις ανάγκες αυτής της επιχείρησης ως προκεχωρημένη βάση υποστήριξης και μάλιστα με αυξημένα μέτρα αντιαεροπορικής προστασίας. Επιπλέον, διατίθεται το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών καθώς τρία στελέχη στο στρατηγείο HQ USCENTCOM στην Τάμπα της Φλόριντα.

Αριθμός ελληνικών πολεμικών πλοίων συμμετέχουν σε μόνιμη βάση στη Μόνιμη Ναυτική Δύναμη της Μεσογείου του ΝΑΤΟ (STANAVFORMED), που ενεργοποιήθηκε στις 30 του Απρίλη 1992, στη Νάπολη της Ιταλίας, που μετά την 1η του Γενάρη 2005 μετονομάστηκε σε«STANDING NRF MARITIME GROUP -2». Την παρούσα περίοδο από ελληνικής πλευράς συμμετέχει 1 φρεγάτα που επιχειρεί στη θαλάσσια περιοχή της Σομαλίας στο πλαίσιο της επιχείρησης «ALIED PROVIDER».Επίσης, ένα ελληνικό ναρκοθηρευτικό συμμετέχει μόνιμα στη ΝΑΤΟική Μόνιμη Αντιναρκική Δύναμη του Νότου (STANDING NRF MINE COUNTER MEASURES GROUP -2).

Να σημειωθεί ακόμα ότι στην υπό ΝΑΤΟικό έλεγχο πολυεθνική δύναμη «UNIFIL MAR OPS», που επιχειρεί στις ακτές του Λιβάνου από το καλοκαίρι του 2006, μετά την εισβολή του Ισραήλ, είναι ενταγμένα 1 ελληνική φρεγάτα και 1 τορπιλάκατος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com