Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

''Α''ΤΕΙ...Πλήρης υποβάθμιση! (Μέρος 4ο)

Για να αλλάξει η κατάσταση απαιτείται ρήξη

Η ασφυκτική κατάσταση στα ΤΕΙ είναι αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης πολιτικής που διατηρεί υποβαθμισμένα τα ιδρύματα, δίνει ακόμα λιγότερα «ψίχουλα» στα ΤΕΙ, εντείνει την απαξίωση των σπουδών και των πτυχίων. Είναι μια κατάσταση που δε λύνεται με «βαφτίσια». Η ουσία και η πραγματικότητα δεν αλλάζουν προς το καλύτερο επειδή θα ονομαστούν έτσι ή αλλιώς τα ΤΕΙ. Η στάση της Συνόδου των Προέδρων και Αντιπροέδρων των ΤΕΙ, που, θεωρώντας δεδομένη την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας και εκτιμώντας ότι οι σπουδαστές θα προτιμήσουν τα «κολέγια» από τα ΤΕΙ, ζητάει τη μετονομασία των ΤΕΙ σε πανεπιστήμια, είναι χωρίς αντίκρισμα. Οι συντεχνιακές λογικές και οι «διεκδικήσεις» που δε στρέφονται ενάντια στην πολιτική που προκαλεί τα προβλήματα, οδηγούν τελικά στην «ανακύκλωση» των προβλημάτων και στο «αναιμικό» ξέσπασμα της αγανάκτησης χωρίς όμως κανένα αντίκρισμα. Και βέβαια δεν μπορεί να αποτελέσει λύση το άνοιγμα της πόρτας των ΤΕΙ σε επιχειρήσεις, για να «δωρίσουν» μηχανήματα επειδή ο προϋπολογισμός δε φτάνει...

Εκείνο που απαιτείται είναι η ρήξη με την πολιτική ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, και η προβολή διεκδικήσεων στην κατεύθυνση της συγκρότησης μιας Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας. Να σταματήσει η αναχρονιστική διάκριση σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, να αποσαφηνιστούν τα επιστημονικά αντικείμενα σε συνδυασμό με τις κοινωνικές ανάγκες, προσδιορίζοντας ταυτόχρονα και σε ποια βαθμίδα εντάσσεται το γνωστικό αντικείμενο κάθε τμήματος. Ταυτόχρονα, απαιτείται η δημιουργία «μεταλυκειακών» επαγγελματικών σχολών υψηλού επιπέδου, δημόσιων και δωρεάν, για όσα επαγγέλματα δεν απαιτούν επιστημονική ειδίκευση.

Στην κατεύθυνση αυτή, στον αντίποδα της συναίνεσης και του κυνηγιού της «ταμπέλας», οι σπουδαστες πρεπει να εντείνουν την πάλη στα ΤΕΙ, για να μπουν στο προσκήνιο οι πραγματικές ανάγκες των σπουδαστών στη μόρφωση και τη δουλειά. Δεν είναι τυχαίο ότι οι σπουδαστές έχουν μετρήσει κατακτήσεις μετά από αγωνιστικές πρωτοβουλίες και δράσεις . Για παράδειγμα, στη ΣΓΤΚΣ, μετά από κινητοποιήσεις, αγοράστηκαν μεγάλα εκτυπωτικά μηχανήματα, έχουν επιστραφεί σε σπουδαστές χρήματα από αγορά αναλώσιμων υλικών και έχουν δοθεί βιβλία σε μια σειρά από μαθήματα που δε δίνονταν (π.χ., «Ιστορία Τέχνης» στα Τμήματα Γραφιστικής και Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, «Μελάνια» στο Τμήμα Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών, κ.α.). Ακόμα, μετά από κινητοποιήσεις που έγιναν, όλοι οι σπουδαστές στο ΤΕΙ Αθήνας σιτίζονται στο εστιατόριο του ιδρύματος.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Exairetiko afierwma...makari oi spoudastes na drasoun kapoia stigmh k na dosoun mazikh apanthsh sthn politikh pou mas 8etei fthnous ergazomenous xwris dikaiwmata.Alla afto pou vlepw mesa stis genikes suneleuseis me tis parataxeis na vrizonte metaxu tous...allou odhgei.
SPOUDASTHS TEI HRAKLEIOU

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com