Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

Υποτάσοντας την Ίντερ γράφει ιστορία ο Πράσινος Θεός

Με μια λέξη ανεπανάληπτος! Ο Παναθηναϊκός υπέταξε και την Ίντερ των πολυδιαφιμησμένων αστέρων με 1-0 στο «Τζουζέπε Μεάτσα», στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Ευρώπη. Η πρόκριση στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ είναι… δικαιωματικά δική του! Ο «χρυσός» σκόρερ της αρμάδας του Χενκ Τεν Κάτε ήταν ο Γιόσου Σαριέγκι, χάρη στην κοντινή προβολή του οποίου οι «πράσινοι» άλωσαν την έδρα της πρωταθλήτριας Ιταλίας. Σπουδαίο ματς καθ’όλη τη διάρκεια από τους παίκτες του «τριφυλλιού», που δεν φοβήθηκαν σε κανένα σημείο το μεγάλο όνομα της αντιπάλου. Πλέον, ο Παναθηναϊκός είναι 2ος στη βαθμολογία, με έναν βαθμό μπροστά από την Ανόρθωση και έναν πίσω από τους «νερατζούρι». Επόμενη και τελευταία αγωνιστική των ομίλων με την Ανόρθωση στο Ολυμπιακό Στάδιο στις 9 Δεκεμβρίου.

Το ματς:

Τα ρεπορτάζ και οι προβλέψεις όλης της εβδομάδας επιβεβαιώθηκαν. Ο Χενκ Τεν Κάτε επέλεξε το αμυντικογενές και με δυνατότητα παραλλαγών, 4-5-1, αποσκοπώντας στην ελαχιστοποίηση των κενών χώρων. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πως η εν λόγω τακτική ήθελε υπομονή και καθαρό μυαλό στην αντίληψη του γηπέδου. Πράγματι, ο Παναθηναϊκός έπαιξε «σφιχτό» και κλειστό ποδόσφαιρο (πάγωνε συνεχώς το ρυθμό), απέναντι σε μια Ίντερ που χρειάστηκε να συμπληρωθούν 30 λεπτά για να στείλει σουτ προς την εστία του Γκαλίνοβιτς (μεγάλη ευκαιρία του Ιμπραΐμοβιτς).
Στο πρώτο δεκαπεντάλεπτο, οι «πράσινοι» ναι μεν κυκλοφορούσαν σωστά τη μπάλα (πολύ καλή παρουσία στα χαφ των Ζιλμπέρτο- Καραγκούνη και μπροστά του Γκάμπριελ), αλλά ούτε συζήτηση για προσπάθειες προς την αντίπαλη περιοχή. Κάθε φορά που γίνονταν αποδέκτες της μπάλας, άλλαζαν γύρω στις πέντε με δέκα πάσες πίσω από το κέντρο τους, περιμένοντας τυχόν αδράνεια της άμυνας των «νερατζούρι» για να βγουν μπροστά με αξιώσεις. Θετικό το γεγονός ότι η πολυπρόσωπη αμυντική γραμμής της ελληνικής ομάδας περιόρισε απίστευτα τις μεταβιβάσεις στους Ιμπραΐμοβιτς και Αντριάνο (άφηναν συχνά τις θέσεις τους και έβγαιναν στα άκρα για να ανοίξουν διαδρόμους στον άξονα), αποτέλεσμα που κρατούσε άνετα το παιχνίδι χωρίς σκορ.
Οι πρώτες δειλές επιθετικές προσπάθειες του «τριφυλλιού» ξεκίνησαν από το 16’. Τότε μια αναμπουμπούλα στα μετόπισθεν των γηπεδούχων, ο Μάντζιος δεν κατάφερε να πιάσει την κεφαλιά απ’τη μικρή περιοχή. Μάλιστα τέσσερα λεπτά αργότερα, ο Σιμάο έπιασε πολύ άσχημα με το κεφάλι από πλεονεκτική θέση, αλλά η προσπάθειά του κατέληξε άουτ. Το υπόλοιπο ημίχρονο, μέχρι το τελευταίο δεκάλεπτο που οι παίκτες του Μουρίνιο πίεσαν ψηλά και έκαναν κάποια αξιόλογα σουτ, τίποτα δεν άλλαξε την εικόνα της αναμέτρησης. Ο Παναθηναϊκός έπιασε ικανοποιητική απόδοση για ένα 45λεπτο και πήγε στα αποδυτήρια με αυτό που ήθελε, χωρίς να έχει δεχτεί γκολ δηλαδή…
Στην επανάληψη, οι «πράσινοι» εμφανίστηκαν αδικαιολόγητα επιπόλαιοι. Το «σφιχτό» τους παιχνίδι δεν υφίσταται πλέον και αντ’αυτού οι παίκτες της Ίντερ πήραν τα πατήματα στο κέντρο και ήλεγχαν πλήρως το ρυθμό του αγώνα. Ο Καραγκούνης δεν μπορούσε να στηρίξει τη μεσαία γραμμή (φαινόταν κουρασμένος) και οι Σιμάο- Ζιλμπέρτο προέβησαν σε ορισμένες λάθος κινήσεις. Ευτυχώς για τους ίδιους, όμως, δεν στοίχησε…
Τα δύο φορ των «νερατζούρι» βρέθηκαν σε πλεονεκτικές θέσεις, αλλά τα σουτ τους δεν ανησύχησαν τον Γκαλίνοβιτς. Απ΄το 60 και μετά, η ελληνική ομάδα ανέβασε τις γραμμές και ισορρόπησε τον αγώνα. Σιγά- σιγά ο Παναθηναϊκός ανακτούσε την κυκλοφορία της μπάλας και με την υπομονή του πρώτου ημιχρόνου βγήκε σε κόντρες. Σε μία από αυτές, ο Γιόσου Σαριέγκι έστειλε με κοντινό πλασέ τους φιλάθλους της ομάδας του στους… επτά ουρανούς (69’)! Το διπλό στο «Μεάτσα» ήταν το καλύτερο σενάριο που μπορούσε κανείς να φανταστεί και διατηρήθηκε παρά τις ανέλπιδες προσπάθειες του Μουρίνιο να φορτώσει την επίθεση… Βέβαια το πρέσινγκ των Ιταλών ήταν ασφυκτικό, αλλά όλοι υπέρβαλλαν εαυτούς και δεν υπέκυψαν. Πραγματικά τα τελευταία λεπτά ήταν εφιαλτικά. Οι παίκτες του Τεν Κάτε πέρασαν από χίλια «κύμματα» αλλά η ιστορία είχε ήδη γραφτεί. Σπουδαία νίκη για τον Παναθηναϊκό, σπουδαία εμφάνιση και οι μνήμες του παρελθόντος ξύπνησαν και πάλι!

Τα σενάρια στον δεύτερο όμιλο

Ο Παναθηναϊκός κρατά την τύχη στα χέρια του πλέον, μετά τη νίκη του στο «Μεάτσα» επί της Ίντερ. Με νίκη ή ισοπαλία στις 9 Δεκεμβρίου απέναντι στην Ανόρθωση στο ΟΑΚΑ οι «πράσινοι» προκρίνονται στους «16» ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα στο Βέρντερ Βρέμης-Ίντερ. Μάλιστα σε περίπτωση νίκης και εφόσον η Ίντερ δεν νικήσει στο «Βέζερσταντιον», οι «πράσινοι» θα είναι σίγουρα πρώτοι! Η Ίντερ έχει εξασφαλίσει την πρόκριση και απλώς διεκδικεί μέχρι τέλους την πρωτιά, ενώ η Ανόρθωση προκρίνεται μόνο με τρίποντο στην Αθήνα. Η Βέρντερ Βρέμης είναι εκτός παιχνιδιού πρόκρισης και απλώς διεκδικεί μέχρι τέλους την έξοδο στο Κύπελλο UEFA. Χρειάζεται νίκη επί της Ίντερ και να μη νικήσει η Ανόρθωση τον Παναθηναϊκό.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΙΝΤΕΡ (Ζοσέ Μουρίνιο): Ζούλιο Σέζαρ, Ζανέτι, Μάξουελ (74' Κρουζ), Μαϊκόν, Κόρντομπα, Ματεράτσι, Καμπιάσο, Μουντάρι (46' Μουντάρι), Φίγκο (72' Μπαλοτέλι), Ιμπραΐμοβιτς, Αντριάνο

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Χενκ Τεν Κάτε): Γκαλίνοβιτς, Νίλσον, Σπυρόπουλος, Σαριέγκι, Βύντρα, Γκούμας, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Σιμάο, Καραγκούνης (63' Σαλπιγγίδης), Γκάμπριελ (83' Τζιόλης), Μάντζιος (93' Ρουκάβινα).

Παναγιώτης Σεμερτζίδης
Έξαλλος ήταν ο προπονητής της Ίντερ, Ζοσέ Μουρίνιο, μετά την ήττα της ομάδας του από τον Παναθηναϊκό με 1-0 στο «Μεάτσα», ωστόσο χαρακτήρισε δίκαια την ήττα της ομάδας του. «Αντιμετωπίσαμε θα έλεγα… ψυχοσωματικές δυσκολίες στον αγώνα. Είχαμε 7-8 παίκτες που είχαν βαριά πόδια και αργή σκέψη. Κάναμε ένα καταπληκτικό ματς με τη Γιουβέντους για το πρωτάθλημα και χαλαρώσαμε αδικαιολόγητα. Όταν είμαστε συγκεντρωμένοι παίζουμε καλύτερα και τα πράγματα γίνονται ευκολότερα για μας. Ο Παναθηναϊκός είναι μία πολύ συμπαγής και οργανωμένη ομάδα και ένας βαθμός θα ήταν πολύ σημαντικός γι’αυτούς. Δεν πήραν ρίσκα στον αγώνα κι έπαιξαν πολύ έξυπνα. Δεν μου αρέσει να χάνω. Ακόμη και αν προκριθήκαμε η Ίντερ δεν επιτρέπεται να χάνει από τον Παναθηναϊκό. Πιστεύω όμως πως από τον πρώτο παίκτη μέχρι τον προπονητή αξίζαμε αυτή την ήττα», δήλωσε ο Πορτογάλος τεχνικός και συνέχισε: «Δεν αξίζαμε μετά από τέτοια εμφάνιση να πάμε σπίτια μας γνωρίζοντας πως έχουμε ήδη προκριθεί. Θα προτιμούσα να πηγαίναμε στη Βρέμη με την ψυχολογική πίεση της υποχρέωσης για πρόκριση. Πλέον θα παλέψουμε για την πρώτη θέση, αν και δεν ξέρω κατά πόσο θα είναι πλεονέκτημα αυτό, γιατί αρκετές μεγάλες ομάδες θα τερματίσουν στη δεύτερη θέση». Όσο για τις επιλογές του, είπε: «Προτίμησα να παρατάξω περίπου την ίδια ομάδα με αυτή που νίκησε τη Γιουβέντους το Σάββατο κι έκανε πολύ καλή εμφάνιση. Αν είχα κάνει πολλές αλλαγές θα λέγανε όλοι πως χάσαμε επειδή έκανα rotation. Ξεκούρασα μόνο τον Στάνκοβιτς, γιατί μετά τον αγώνα με τη Γιουβέντους ήταν στα όριά του».
Πανευτυχής για τη νίκη επί της Ίντερ παρουσιάστηκε ο Χενκ Τεν Κάτε, τονίζοντας πως η ομάδα του μπορεί να πετύχει πολλά περισσότερα στη συνέχεια. «Είμαι πολύ χαρούμενος για τους παίκτες μου, γιατί κατάφεραν να πάρουν αυτή τη νίκη και πάλεψαν σαν λιοντάρια. Χρειαστήκαμε και λίγη τύχη, αλλά γενικά αξίζαμε τη νίκη», τόνισε ο Ολλανδός προπονητής του Παναθηναϊκού. Πολλοί είχαν βιαστεί να… ξεγράψουν τον Παναθηναϊκό μετά τις ήττες από Ίντερ και Ανόρθωση στις δύο πρώτες αγωνιστικές. «Είχα πει μετά τις δύο ήττες πως είχαμε ακόμη τέσσερα ματς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως δεν είναι καιρό μαζί αυτή η ομάδα. Χρειαζόταν χρόνος. Δεν είχα συνηθίσει στους παίκτες και αυτοί σε μένα, Αυτό έχει γίνει πλέον και ειδικά στην Ευρώπη παίρνουμε πολύ καλά αποτελέσματα. Αυτή η ομάδα μπορεί να πετύχει περισσότερα πράγματα, είμαστε στο 80% των δυνατοτήτων μας και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Σήμερα για παράδειγμα κάναμε κάποια λάθη που θα μπορούσαμε να αποφύγουμε στην κατοχή. Πρέπει να έχουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση. Αυτό είναι το μήνυμά μου προς τους παίκτες μου: Παίξτε με την καρδιά σας και μπορείτε να νικήσετε οποιονδήποτε», δήλωσε. Όσο για την έμπνευσή του να παρατάξει την ομάδα του με τρεις κεντρικούς αμυντικούς, που δικαιώθηκε πανηγυρικά, ο Χενκ Τεν Κάτε είπε: «Πρέπει να κοιτάς τον ανταγωνισμό και την άλλη ομάδα. Βλέπεις τις ικανότητες της άλλης ομάδας και παίζεις αναλόγως. Παίξαμε με τρεις στόπερ, γιατί η Ίντερ παρατάχθηκε με δύο εξαιρετικούς σέντερ φορ, όπως ο Αντριάνο και ο Ιμπραΐμοβιτς. Στη Βρέμη επιλέξαμε να παίξουμε με τρία αμυντικά χαφ, γιατί η δύναμή της ήταν εκεί. Σήμερα οι κεντρικοί αμυντικοί μας είχαν απόδοση επιπέδου παγκόσμιας κλάσης». Ο Χενκ Τεν Κάτε δεν προτρέχει και δεν σκέφτεται από τώρα το ματς με την Ανόρθωση στις 9 Δεκεμβρίου: «Μόλις τελείωσε ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι. Είναι νωρίς ακόμη να μιλάμε για την Ανόρθωση, γιατί μεσολαβούν δύο παιχνίδια πρωταθλήματος. Την κατάλληλη στιγμή θα σας πω». Σε ερώτηση για το πώς αισθάνεται που επικράτησε ενός σπουδαίου προπονητή, όπως ο Ζοσέ Μουρίνιο, είπε: «Δεν αντιμετώπισα εγώ τον Μουρίνιο. Ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε την Ίντερ». Όσο για το κατά πόσο θεωρεί έκπληξη την ανατροπή των δεδομένων στον όμιλο μετά τις δύο ήττες στο ξεκίνημα της φάσης των ομίλων, τόνισε: «Ασφαλώς και κάποιος μπορεί να μιλήσει για έκπληξη. Εγώ είχα πει μετά τις ήττες μας πως απέμεναν τέσσερα ματς. Ο Παναθηναϊκός είναι μία νέα ομάδα που άρχισε να στήνεται το καλοκαίρι. Η μεγαλύτερη νίκη που αποδείχτηκε ότι έχουμε πετύχει είναι ότι φτάσαμε την αυτοπεποίθηση των παικτών, κυρίως των Ελλήνων, πως μπορούν να κερδίσουν σε τέτοια παιχνίδια εκτός έδρας. Αποδείχτηκε πως με σωστή οργάνωση μπορούν να νικήσουν σε οποιοδήποτε παιχνίδι». Στο ερώτημα αν αυτή ήταν η μεγαλύτερη νίκη του Παναθηναϊκού, απάντησε: «Δεν μπορώ να πω πως ήταν η σπουδαιότερη νίκη. Ήταν μία πολύ μεγάλη νίκη πάντως. Πρέπει να σταθούμε στη μεγάλη στήριξη του κόσμου που ήταν εδώ, αλλά και στην Ελλάδα. Θα πρέπει να του αφιερώσουμε αυτή τη νίκη».
Υποδοχή ηρώων αναμένεται να επιφυλάξουν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού στην αποστολή της ομάδας, την ώρα που θα φτάσει στην χώρα μας. Στις 3:30 με 4 ώρα Ελλάδος, οι θριαμβευτές του Μιλάνου θα βρίσκονται στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και απλώς περιμένουμε τον τρόπο που θα επιλέξουν οι «πράσινοι» φίλαθλοι να εκφράσουν τη λατρεία τους.
Φουλ για 12η η Ελλάδα!
Η σπουδαία νίκη του Παναθηναϊκού επί της Ίντερ με 1-0 χάρισε πολύτιμους βαθμούς στην Ελλάδα και στην προσπάθειά της να πλασαριστεί όσο το δυνατόν ψηλότερα στη βαθμολογία της UEFA. Με το τρίποντο των «πρασίνων» η Ελλάδα έφτασε στους 26.165 βαθμούς και παραμένει στη 13η θέση με βλέψεις για τη 12η. Κι αυτό γιατί η Σκωτία έχει 27.375 βαθμούς και συνεχίζει με μοναδική εκπρόσωπο τη Σέλτικ, η οποία όμως θα δώσει μόνο έναν αγώνα ακόμη στα Κύπελλα Ευρώπης. Υπενθυμίζεται ότι αν στο τέλος της σεζόν καταφέρουμε να κατακτήσουμε τη 13η θέση στη βαθμολογία χωρών της UEFA, τότε την περίοδο 2010-11 θα έχουμε μία ομάδα απ’ ευθείας στους ομίλους του Champions League, μία στα προκριματικά και τρεις στο Κύπελλο UEFA. Η προϋπόθεση είναι μία ομάδα από τις 12 πρώτες χώρες να κατακτήσει τη κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, κάτι που είναι το πιο πιθανό. Αν η Ελλάδα είναι 12η, τότε η παραπάνω προϋπόθεση είναι περιττή. Η κατάταξη των 15 πρώτων χωρών
1. Αγγλία 72.387 (8/9)
2. Ισπανία 68.891 (8/8)
3. Ιταλία 59.285 (7/8)
4. Γερμανία 50.570 (7/8)
5. Γαλλία 45.882 (6/7)
6. Ρωσία 43.125 (3/4)
7. Ρουμανία 38.908 (2/7)
8. Ολλανδία 36.630 (6/6)
9. Πορτογαλία 34.177 (4/7)
10. Ουκρανία 31.100 (3/4)
11. Τουρκία 30.725 (2/4)
12. Σκωτία 27.375 (1/4)
13. Ελλάδα 26.165 (2/4)
14. Ελβετία 25.250 (1/5)
15. Βέλγιο 23.575 (2/4)
23. Κύπρος 15.082 (1/3)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com