Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία!

Στην πεπατημένη των ρυθμίσεων με τους προμηθευτές και τους φαρμακοποιούς προχωρά η κυβέρνηση, στέλνοντας για μια ακόμη φορά το λογαριασμό στα λαϊκά στρώματα

Η πολιτική της υποχρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων και της μετακύλησης των οικονομικών βαρών στα ασφαλιστικά ταμεία τα έχει οδηγήσει σε λειτουργική απορύθμιση λόγω των τεράστιων κενών σε προσωπικό και υποδομές, καθώς και σε απειλές από τους απλήρωτους προμηθευτές ότι θα διακόψουν την παροχή των απαραίτητων υλικών. Η ίδια πολιτική, της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης, οδηγεί στο «στράγγισμα» του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων στο Δημόσιο (ΟΠΑΔ), με συνέπεια να σταματήσουν τα φαρμακεία της Αττικής την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων και οι γιατροί να ζητούν την πληρωμή των εξετάσεων των ασφαλισμένων.

Την εκρηκτική αυτή κατάσταση η κυβέρνηση επιχειρεί να τη διαχειριστεί με την πεπατημένη των επί μέρους ρυθμίσεων των χρεών και υποσχέσεις για κάλυψη των κενών στα νοσοκομεία, σταθερά στην προοπτική να «πληρώσουν και τα ασφαλιστικά ταμεία τα χρέη τους προς τα νοσοκομεία». Δηλαδή, να σφίξει ακόμα πιο πολύ η θηλιά της λιτότητας στα ασφαλιστικά ταμεία και να απαλλαγεί ο κρατικός προϋπολογισμός και απ' τις ελάχιστες υποχρεώσεις του για τη λειτουργία των νοσοκομείων.

Οι ρυθμίσεις συμφωνήθηκαν σε χτεσινή συνάντηση του υπουργού Υγείας, Δ. Αβραμόπουλου, με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ) και τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κ. Λουράντο. Μετά τη συνάντηση ο Δ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι τα χρέη θα ρυθμιστούν με άμεση νομοθετική ρύθμιση και θα πληρωθούν σε τρεις δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται μέχρι το τέλος του 2008. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΥΠΟΥ ανακοίνωσαν ότι δε θα προχωρήσουν στην απόσυρση των παρακαταθηκών και των εργαλείων από τα δημόσια νοσοκομεία.

Η ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση θα αφορά τους πάσης φύσεως προμηθευτές των νοσοκομείων, προς τους οποίους οι συνολικές οφειλές ανέρχονται σε 4,68 δισ. ευρώ. Από αυτά, το 42% είναι για φάρμακα, το 33,5% για ορθοπεδικά υλικά και τα υπόλοιπα για άλλα υλικά. Ωστόσο, χτες ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας, που προμηθεύουν τα νοσοκομεία με ιατροτεχνολογικά προϊόντα (δηλαδή, κάθε είδους υγειονομικό υλικό πλην φαρμάκων), ανακοίνωσε ότι τα νοσοκομεία τους χρωστούν 4,5 δισ. ευρώ και γι' αυτό θα αρχίσουν ομαδικές αγωγές εναντίον τους.

Στη διάρκεια της συνάντησης της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους προμηθευτές και τους φαρμακοποιούς, η ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με τη συμμετοχή Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων, έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας ζητώντας συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, από την οποία προέκυψε η αναγνώριση εκ μέρους του ότι αυτή τη στιγμή για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς τα δημόσια νοσοκομεία χρειάζεται η πρόσληψη 18.000 εργαζομένων, πρωτίστως νοσηλευτών. Αν και αποκαλυπτική, πρόκειται για υποτιμημένη εκτίμηση αφού, με τους υπάρχοντες μόνο, ξεπερασμένους κανονισμούς, υπολογίζεται ότι χρειάζονται πάνω από 25.000 νοσηλευτές. Οσον αφορά στην ένταξη των εργαζομένων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά ο υπουργός υποστήριξε ότι έχει στείλει ήδη τρεις επιστολές προς συναρμόδιους συναδέλφους του, με τις οποίες τάσσεται υπέρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com