Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008

Οι τράπεζες συνεχίζουν την τρομοκρατική-τοκογλυφική τους τακτική

Με τις πλάτες της κυβερνητικής πολιτικής, απειλούν να σταματήσουν την παροχή δανείων στους δικαιούχους, αν αυτά δε διασυνδεθούν με το επιτόκιο «Γιούριμπορ», που είναι υψηλότερο από το ισχύον



Αποθρασύνθηκαν οι τραπεζίτες. Εχοντας εξασφαλίσει από την κυβέρνηση πακτωλό χρημάτων στο όνομα της κρίσης, δείχνουν τώρα τα δόντια τους απέναντι στους δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, πατώντας στην πολιτική που έχει μετατρέψει τον Οργανισμό σε μεσάζοντα για την κερδοφορία του τραπεζικού κεφαλαίου. Μετά τις 7, από τις 15 τράπεζες, οι οποίες ήδη είχαν διατυπώσει την απαίτηση να αυξηθεί το επιτόκιο δανεισμού στεγαστικών δανείων που δίνουν στους δικαιούχους του ΟΕΚ, χτες έγινε γνωστό ότι και η Εθνική Τράπεζα απαιτεί το ίδιο.

Συγκεκριμένα, ζητούν να διασυνδεθούν τα δάνεια αυτά, όχι με το επιτόκιο της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, αλλά με το «Γιούριμπορ», που είναι υψηλότερο. Η εξέλιξη αυτή, επί της ουσίας, ακυρώνει το στεγαστικό πρόγραμμα του ΟΕΚ, αφού πέραν των υπόλοιπων επτά τραπεζών, μόνη της η Εθνική Τράπεζα, δίνει σχεδόν τέσσερα στα δέκα δάνεια σε αυτούς που εξασφαλίζουν έγκριση στεγαστικού δανείου από τον ΟΕΚ.

Το πρόβλημα βέβαια καθόλου δε βρίσκεται στις τράπεζες. Βρίσκεται στην κυβερνητική πολιτική και ειδικότερα στο γεγονός, ότι ο ΟΕΚ χρόνια τώρα, από Οργανισμός που θα έπρεπε ο ίδιος και για λογαριασμό των εργαζομένων να κατασκευάζει κατοικίες, έχει εξελιχτεί σε παραμάγαζο των τραπεζών που βρίσκει πελάτες για λογαριασμό τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2008 ο ΟΕΚ προϋπολόγισε για το κατασκευαστικό του έργο μόλις 135 εκατομμύρια ευρώ, όταν για το δανειοδοτικό δίνει 550 εκατομμύρια ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, και για να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα ποσά, οι δικαιούχοι του ΟΕΚ ωθούνται προς τις τράπεζες.

Και ενώ η προκλητικότητα των τραπεζιτών οξύνεται, η υπουργός Απασχόλησης δήλωσε τη Τετάρτη την προθυμία της κυβέρνησης να συζητήσει το αίτημά τους, παίρνοντας επί της ουσίας θέση υπέρ του τραπεζικού κεφαλαίου και κατά των δικαιούχων εργαζόμενων του Οργανισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com