Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2008

Πληρώστε ή θα τιμωρηθείτε από το νόμο!

«...Η Ενωση Ελλήνων Εκδοτών Ξενόγλωσσων Εκπαιδευτικών Βιβλίων με έγγραφό της προς την υπηρεσία μας διαμαρτύρεται, διότι στα δημόσια Λύκεια οι μαθητές στη συντριπτική πλειοψηφία τους δεν αγοράζουν τα ξενόγλωσσα βιβλία που επιλέγονται για να διδαχθούν, αλλά χρησιμοποιούν φωτοαντίγραφα. Τούτο, όμως, αποτελεί κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων που τιμωρείται αυστηρά από το νόμο και φέρουν ευθύνη γι' αυτό και οι διδάσκοντες, ακόμη κι αν απλώς ανέχονται τη χρήση φωτοαντιγράφων στην τάξη που διδάσκουν». Τα παραπάνω αναγράφονται σε εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, χρονολογούμενη από το 1998, την οποία εμφάνισε καθηγητής ξένων γλωσσών σε μαθητή Λυκείου ο οποίος αρνήθηκε να πληρώσει για τα βιβλία ξένης γλώσσας.

Με το ζόρι δηλαδή - και με την απειλή της τιμωρίας από το νόμο - οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς πρέπει να γίνουν κατανοητοί από τους μαθητές. Δε φτάνει που - σκόπιμα - η πολιτεία αναγκάζει τους γονείς να πληρώνουν από την τσέπη τους βιβλία ξένων γλωσσών στα δημόσια σχολεία, μαζί με τόσα άλλα που πληρώνουν οι εργαζόμενοι στην όλο και πιο ιδιωτικοποιημένη παιδεία, δε φτάνει που οι μαθητές - όπως διαπιστώνεται στην εγκύκλιο - πρέπει να καταφεύγουν στις φωτοτυπίες γιατί δεν αντέχουν οι οικογένειές τους να πληρώνουν το κόστος, επιστρατεύεται και η διοίκηση της εκπαίδευσης για να προστατέψει τις τσέπες των εκδοτών. Αυτό και πολλά σαν αυτό που συγκροτούν την εκπαιδευτική πραγματικότητα, σαν απάντηση σε όσους ψάχνουν να βρουν γιατί οι μαθητές βγαίνουν στους δρόμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com