Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2008

Αστεροειδής πέρασε ξυστά από τη Γη


Ένας αστεροειδής πέρασε ξυστά αυτή την εβδομάδα από τη Γη. Ο διαστημικός βράχος, που έχει το όνομα 2008 VM, εντοπίστηκε τη Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου, στις 5.49 ώρα Γκρίνουιτς και ενώ κατευθυνόταν προς τη Γη.

Λίγες ώρες αργότερα, στις 22.29 ώρα Γκρίνουιτς, ο αστεροειδής πέρασε ξυστά από τη Γη, σε απόσταση 28.000 μιλίων – περίπου το 1/8 της απόστασης μεταξύ Γης-Σελήνης.

Τον αστεροειδή εντόπισε ένα ρομποτικό τηλεσκόπιο στην Αριζόνα, το οποίο σαρώνει συνεχώς τον ουρανό για πιθανά επικίνδυνα αντικείμενα. Το κοσμικό αντικείμενο υπολογίζεται ότι είχε μέγεθος γύρω στα 3 μέτρα.

Πριν από ένα μήνα περίπου, στις 7 Οκτωβρίου, άλλος ένας παρόμοιου μεγέθους διαστημικός βράχος χτύπησε τη Γη και έπεσε σε απομακρυσμένη και έρημη περιοχή στο Σουδάν.

Κανένας από τους δύο αστεροειδής δεν είχε τέτοιο μέγεθος που θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφή, αλλά αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά η σπουδαιότητα των προγραμμάτων, όπως το Spaceguard, για τον εντοπισμό μεγαλύτερων αντικειμένων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ασύλληπτες καταστροφές.

Μία σύγκρουση με τον αστεροειδή Apophis το 2036 ακόμα δεν έχει αποκλειστεί, παρόλο που οι πιθανότητες είναι ελάχιστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com