Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008

Ορισμένοι καρκίνοι του μαστού υποχωρούν αυθόρμητα


Τα αποτελέσματα μελέτης μαστογραφικού ελέγχου δείχνουν ότι μερικοί διηθητικοί καρκίνοι του μαστού μπορεί αυθορμήτως να παλινδρομήσουν με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.

Τα ευρήματα αυτά παρέχουν νέα οπτική στο πως η μείζονα επίπτωση σχετίζεται με τον μαστογραφικό έλεγχο, κυρίως την ανίχνευση και θεραπεία των καρκίνων που μπορεί κατά τα άλλα να υποχωρήσουν μόνοι τους.

Η μελέτη έγινε από την ομάδα του Δρ Γκίλμπερτ Γουέλς, στο Ιατρικό Κέντρο του Τμήματος Βετεράνων, στο Βερμόντ, και συμπεριλήφθηκαν 119.472 γυναίκες, 50-64 ετών που είχαν υποβληθεί σε τρεις μαστογραφικούς ελέγχους από το 1996 μέχρι και το 2001 στα πλαίσια του Νορβηγικού Προγράμματος Ελέγχου για τον Καρκίνο του Μαστού.

Τα ποσοστά του καρκίνου στην συγκεκριμένη ομάδα ασθενών συγκρίθηκαν με αυτά 109.784 γυναικών που θα είχαν ελεγχθεί αν το πρόγραμμα είχε αρχίσει να εφαρμόζεται από το 1992. Οι γυναίκες της ομάδας ελέγχου υποβλήθηκαν σε έναν μόνο έλεγχο στην λήξη της περιόδου παρατήρησης.

Όπως προαναφέρθηκε, η τετραετής αθροιστική συχνότητα του διηθητικού καρκίνου του μαστού στην ομάδα παρέμβασης ήταν υψηλότερη από την ομάδα ελέγχου πριν τον μαστογραφικό έλεγχο: 1.268 έναντι 810 περιπτώσεων ανά 100.000 άτομα. Ωστόσο, όταν έγινε και ο ένας έλεγχος της ομάδας σύγκρισης, η εξαετής αθροιστική συχνότητα του καρκίνου του μαστού στην ομάδα παρέμβασης εξακολουθούσε να είναι υψηλότερη: 1.909 έναντι 1.564 περιπτώσεων ανά 100.000 άτομα.

Επειδή η αθροιστική μεταξύ της ομάδας ελέγχου ποτέ δεν έφτασε αυτή της ομάδας παρέμβασης, φαίνεται ότι μερικοί καρκίνοι του μαστού, που ανιχνεύονται κατά την επαναλαμβανόμενη μαστογραφία, δεν θα παραμένουν να είναι ανιχνεύσιμοι από μια μοναδική μαστογραφία στο τέλος της εξαετίας.

Αν αυτή η υπόθεση της αυθόρμητης υποχώρησης είναι αξιόπιστη, θα πρέπει να προκαλέσει μείζονα επανεξέταση στον τρόπο προσέγγισης της έρευνας του καρκίνου του μαστού και στον τρόπο αντιμετώπισής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com