Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

O 5os προϋπολογισμός της Νέας Δημοκρατίας (Μέρος 3ο)

Δαπάνες

Ενδεικτικό για την κατάσταση που έχουν συνδιαμορφώσει οι εκάστοτε κυβερνήσεις είναι και το γεγονός ότι η εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους -τόκοι και χρεολύσια - θα φτάσει στο ιλιγγιώδες ύψος των 41,15 δισ. ευρώ. Με απλά λόγια: Το 67,5% από το σύνολο των φορολογικών εσόδων του 2009 θα πάει στα χαρτοφυλάκια των μεγαλοδανειστών του δημοσίου, δηλαδή κυρίως σε ντόπιες και ξένες τράπεζες και άλλους ρεντιέρηδες των χρηματαγορών.

Ο,τι απομένει έρχεται να υποχρηματοδοτήσει το σύνολο των αναγκών για δαπάνες που αφορούν στην ασφάλιση και κοινωνική προστασία, μισθούς και συντάξεις, τα κάθε είδους λειτουργικά έξοδα... Ετσι, σύμφωνα με το νέο προϋπολογισμό:

  • Οι πρωτογενείς δαπάνες (που αφορούν στα κάθε είδους λειτουργικά έξοδα και δεν περιλαμβάνουν τα τοκοχρεολύσια) διαμορφώνονται σε 53,98 δισ. ευρώ (από 49,16 δισ. ευρώ) με αύξηση 9,8%.
  • Το κονδύλι για αποδοχές και συντάξεις αναμένεται να διαμορφωθεί στα 25,19 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες για μισθούς στην κεντρική διοίκηση (μαζί με τις νέες προσλήψεις, την ωρίμανση, κλπ.) αναμένεται να αυξηθούν 10,2% και για συντάξεις του δημοσίου (συνυπολογιζόμενης της αύξησης του αριθμού των συνταξιούχων) κατά 12,7%.
  • Το κονδύλι για ασφάλιση, περίθαλψη, κοινωνική προστασία διαμορφώνεται σε 14,46 δισ. ευρώ (από 12,8 δισ. ευρώ) με αύξηση 12,9%.
  • Αλλες δαπάνες: Οι επιχορηγήσεις σε φορείς του δημοσίου παίρνουν αύξηση μόλις 4,5% και διαμορφώνονται σε 2,58 δισ. ευρώ.
  • Κρατικό χρέος: Το κονδύλι για τόκους φτάνει σε 12 δισ. ευρώ (από 11,3 δισ.) με αύξηση 6,2%. Για χρεολύσια θα δαπανηθούν 29,16 δισ. ευρώ (από 26,28 δισ.) με αύξηση 11%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com