Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

Αγωγή Οτσαλάν κατά του ελληνικού δημοσίου

Αγωγή σε βάρος του ελληνικού δημοσίου στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθήνας κατέθεσε ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν, καταλογίζοντάς του ευθύνες για την παράδοσή του το 1999 στο καθεστώς της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το δελτίου Τύπου του πληρεξούσιου δικηγόρου του, ο Α. Οτσαλάν αναφέρει στην αγωγή του ότι ήρθε στην Ελλάδα τον Οκτώβρη του 1998 και το Γενάρη του 1999, αφού πήρε έμμεσες και παραπλανητικές διαβεβαιώσεις από την ελληνική κυβέρνηση ότι θα του δοθεί πολιτικό άσυλο. Στη συνέχεια παραπλανήθηκε επανειλημμένα από τους εκπροσώπους της, ότι δήθεν μεριμνούν για να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο σε άλλες χώρες, και εν τέλει, σε συνεργασία με άλλες χώρες τον παρέδωσε στην Τουρκία.

Παράλληλα, Ο ηγέτης των Κούρδων υποστηρίζει πως η Ελλάδα παραβίασε το διεθνές και εσωτερικό της δίκαιο, αρνούμενη να τηρήσει τη νομοθεσία για το πολιτικό άσυλο, να του επιτρέψει πρόσβαση σε δικαστήριο και τον εξέθεσε σε άμεσο κίνδυνο για τη ζωή και την υγεία του, με την παράδοσή του στην Τουρκία όπου στερήθηκε την ελευθερία του, καταδικάστηκε σε θάνατο και έκτοτε υφίσταται το βασανιστήριο της απομόνωσης. Ο Οτσαλάν αναφέρεται και στις συνθήκες κράτησής του, στις φυλακές του νησιού Ιμραλί στη θάλασσα του Μαρμαρά, σε πλήρη απομόνωση.

Στην αγωγή του ζητάει και να του επιδικαστεί και συμβολική αποζημίωση 20.100 ευρώ υπέρ του αγώνα του κουρδικού λαού, που είναι το ελάχιστο ποσό για τη θεμελίωση της αρμοδιότητας του 3μελούς διοικητικού Πρωτοδικείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com