Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008

Eπιδημία χολέρας στη Ζιμπάμπουε


Η επιδημία χολέρας στη Ζιμπάμπουε έχει στοιχίσει τη ζωή 575 ανθρώπων και ο αριθμός των κρουσμάτων εκτιμάται ότι φθάνει συνολικά τα 12.700, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο ΟΗΕ την Παρασκευή.

Η περιοχή της πρωτεύουσας έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη, με 179 θανάτους και 6.448 κρούσματα, σύμφωνα με ανακοινωθέν του γραφείου του ΟΗΕ που είναι αρμόδιο για το συντονισμό της δράσης όσον αφορά ανθρωπιστικά ζητήματα (OCHA).

«Ολόκληρο το σύστημα υγείας καταρρέει, δεν υπάρχουν άλλοι γιατροί, νοσοκόμοι, ειδικοί», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Μπάιρς, εκπρόσωπος του OCHA. Πολλοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας απεργούν διότι δεν πληρώνονται ή έχουν απλώς εγκαταλείψει τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, καθώς η κρίση επιδεινώνεται όλο και περισσότερο, τόνισε η Μπάιρς στους δημοσιογράφους.

«Ως αποτέλεσμα αυτού δε γνωρίζουμε την ακριβή κλίμακα της επιδημίας, διότι οι αριθμοί που συγκεντρώνουμε είναι αυτοί που μας δίνουν τα κέντρα υγείας που εξακολουθούν να λειτουργούν - αλλά πολλά δε λειτουργούν πλέον κι άρα υπάρχουν πολλά κρούσματα που είναι άγνωστα», πρόσθεσε η ίδια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτίμησε ότι η επιδημία χολέρας είναι η χειρότερη στη χώρα από το 1992, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 3.000 άνθρωποι από την ασθένεια, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις επιβράδυνσης της εξάπλωσής της.

Η UNICEF, το ταμείο του ΟΗΕ για τα παιδιά, κάλεσε, εν τω μεταξύ, τους διεθνείς δωρητές να σπεύσουν να διαθέσουν κονδύλια για να γίνει κατορθωτή η έναρξη μιας επιχείρησης αρωγής, τονίζοντας ότι δεν έχει συγκεντρωθεί παρά πολύ μικρό μέρος της βοήθειας που είχε ζητήσει για τη χώρα, ύψους 9 εκατ. δολαρίων.

Η εκπρόσωπος της UNICEF Βερονίκ Ταβώ δήλωσε πως «ο συνολικός προϋπολογισμός του ΟΗΕ για τη Ζιμπάμπουε το 2008 αυξήθηκε στα 502 εκατ. δολάρια από τα 394 εκατ., κι είναι σαφές ότι η έκκληση προκειμένου το 2009 να συγκεντρωθούν 550 εκατ. δολάρια θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα πάνω».

Ωστόσο, οι υπηρεσίες αρωγής αντιμετωπίζουν τεράστιες επιμελητειακές προκλήσεις πέραν του καταρρέοντος συστήματος υγείας της χώρας, καθώς η πάλαι ποτέ υγιής οικονομία της Ζιμπάμπουε συνεχίζει την κάθοδό της στην άβυσσο.

Η Μπάιρς σημείωσε πως «μας λείπουν εντελώς στοιχειώδη πράγματα--καύσιμα, πιάτα, πιρούνια, μαχαίρια», και συνέχισε λέγοντας πως οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες αρωγής χρειάζονται προστατευτικά μέσα, όπως «στολές, γάντια, μάσκες και γαλότσες».

Την Πέμπτη η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ζήτησε διεθνή βοήθεια καθώς η επιδημία χολέρας εξαπλώνεται, παρότι επέμενε τις προηγούμενες εβδομάδες ότι δεν υφίσταται λόγος συναγερμού.

Σε μια ασυνήθιστη παραδοχή της σοβαρότητας της κατάστασης, ο υπουργός Υγείας της Ζιμπάμπουε Ντέηβιντ Παριρεγιάτουα είπε ότι η επιδημία κι η κατάρρευση του συστήματος υγείας έχουν προκαλέσει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Η Βρετανία - πρώην αποικιοκρατική επικυρίαρχος της Ζιμπάμπουε - ανακοίνωσε ένα έκτακτο πακέτο βοήθειας ύψους £10 εκατ. (€11,5 εκατ.) προς τη χώρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Επίσης, η Νότια Αφρική ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει μια ομάδα στη Ζιμπάμπουε για να εκτιμήσει πώς μπορεί να βοηθήσει τη γειτονική της χώρα, ενώ παρέχει ιατρική βοήθεια στην μεθοριακή πόλη Μουσίνα και δώρισε ιατροφαρμακευτικό υλικό αξίας 500.000 ραντ (περίπου 43 χιλιάδων ευρώ) μέσω του ΠΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com