Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

ΧΩΡΙΣ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ

Λίγες μέρες πριν την εξεταστική και η συντριπτική πλειοψηφία φοιτητών και σπουδαστών δεν έχει πάρει ακόμα όλα τα βιβλία! Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση καθώς είναι στον αέρα το αν και πότε θα δοθούν. Ειδικά στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πειραιά και δεκάδες άλλα Τμήματα σε όλη τη χώρα, οι φοιτητές βρίσκονται εντελώς «ξεκρέμαστοι» μπροστά στην εξεταστική τους, ενώ χειρότερη είναι η κατάσταση και στα ΤΕΙ, που σε πολλές περιπτώσεις εδώ και χρόνια δε δίνονταν καν συγγράμματα και οι σπουδαστές διαβάζουν μόνο από «σημειώσεις».

Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση ξεκίνησαν μαζικές κινητοποιήσεις των φοιτητών σε κάθε σχολή και Τμήμα, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο και απαιτώντας: Να δοθούν όλα τα απαραίτητα συγγράμματα άμεσα και δωρεάν σε κάθε φοιτητή. Η εξεταστική να ξεκινήσει τουλάχιστον 10 μέρες μετά από τη διανομή των συγγραμμάτων. Να μην εφαρμοστεί καμία λίστα που περικόπτει τα βιβλία για τους φοιτητές.

Επισημαίνεται ότι η καθυστέρηση διανομής των συγγραμμάτων δεν είναι μια γραφειοκρατική παραφωνία, όπως θέλει να παρουσιάσει η κυβέρνηση της ΝΔ. Είναι μέρος της προώθησης των ιδιωτικοοικονομικών όρων λειτουργίας των ιδρυμάτων, με τον εκβιασμό ότι πλησιάζει η εξεταστική, σπρώχνουν στο να αγοράσουμε τα βιβλία...

Η κατάσταση περιπλέκεται ακριβώς, επειδή θέλουν να καταργήσουν τα δωρεάν συγγράμματα. Το βασικό μας δικαίωμα έχει μια πολύ απλουστευμένη διαδικασία: Όλα τα συγγράμματα σε όλους δωρεάν, πρέπει να απαιτήσουν σπουδαστες-φοιτητες κόντρα στην κατάσταση που έχει δημιουργήσει ο νόμος - πλαίσιο.

Επικριτική είναι η στάση, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, αφού πρώτο το ΠΑΣΟΚ μίλησε για συγγράμματα μόνο από το internet, κάτι που έσπευσε πριν από λίγες μέρες να το ασπαστεί σε ερώτηση για το ζήτημα των συγγραμμάτων και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Θυμίζουμε ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γρ. Ψαριανός κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας λέγοντας: «Στα περισσότερα πανεπιστήμια στο εξωτερικό έχει καθιερωθεί η ανάπτυξη ιστοσελίδων για κάθε μάθημα στις οποίες διατίθεται συμπληρωματικό υλικό στους φοιτητές, καθώς επίσης και ελεύθερα προγράμματα για τη δημιουργία ιστοσελίδων μαθημάτων. Χρηματοδοτούνται ανάλογα προγράμματα και στα ελληνικά πανεπιστήμια»; Ο ίδιος βουλευτής δε, αρχές Νοέμβρη του 2007, με άλλη Ερώτησή του ζητούσε από τον υπουργό Παιδείας την εφαρμογή του νόμου - πλαισίου στο σκέλος που αφορά την περικοπή της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων.

Να υπενθυμίσουμε ότι όταν στην αρχή της χρονιάς όταν οι φοιτητές-σπουδαστές αντιδρούσαν στη «λίστα» που περιορίζει τη δωρεάν διανομή, συνάντησαν την υποκρισία της ΔΑΠ, που προσπαθούσε να θολώσει τα νερά και κέρδιζε χρόνο για την κυβέρνησή της, λέγοντας ότι είναι ψέμα η κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων και την αδιαφορία των ΠΑΣΠ και Αριστερής Ενότητας(ΣΥΡΙΖΑ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com