Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

ΩΣ ΟΜΗΡΟΙ...ΣΑΝ ΔΟΥΛΟΙ 400 ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΣΤΟΝ ΟΠΑΠ



Σε συνθήκες εργασιακής γαλέρας εξαναγκάζονται να δουλεύουν οι συμβασιούχοι που απασχολεί εδώ και χρόνια, με συμβάσεις μιας μέρας ο Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρων ΑΕ (ΟΠΑΠ ΑΕ). Ενας Οργανισμός που ανήκει κατά 35% στο κράτος.

Οι συμβασιούχοι φθάνουν, σήμερα, περίπου τους 400. Οι αιτήσεις πρόσληψης που εξαναγκάζονται να υπογράψουν, προκειμένου να εξασφαλίσουν το μεροκάματο, τους παρουσιάζουν ως ευκαιριακά απασχολούμενους, το πολύ μέχρι τρεις μέρες τη βδομάδα. Ετσι, αποκρύπτεται το γεγονός της τακτικής απασχόλησης, ώστε να δυσκολευτεί ο εργαζόμενος να αποδείξει ότι δικαιούται τη μετατροπή της σύμβασής του σε αορίστου χρόνου.

Επιπλέον, με τις συμβάσεις μιας μέρας δε λογίζεται οποιαδήποτε προϋπηρεσία, ακόμα και αν δουλεύουν για χρόνια ολόκληρα στον ΟΠΑΠ και έτσι χάνουν δικαιώματα για αύξηση των αποδοχών. Αλλά και στην περίπτωση που κατορθώσουν να μετατρέψουν τη σύμβασή τους σε αορίστου, υπάρχει ο κίνδυνος τα προηγούμενα χρόνια υπηρεσίας να μη μετρήσουν για τον υπολογισμό των μισθών τους και ως συντάξιμα χρόνια.

Απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς

Για να εξασφαλίσουν ένα μεροκάματο, οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να συμπληρώσουν τις εξής αιτήσεις: «Παρακαλώ να με προσλάβετε, ως ευκαιριακά απασχολούμενο με σύμβαση μιας ημέρας» και «η απασχόλησή μου στην εταιρεία θα είναι μέχρι τρεις (3) ημέρες την εβδομάδα και εφ' όσον τούτο κρίνεται απαραίτητο».

Το ίδιο απαράδεκτοι είναι και οι όροι της σύμβασης. Η αμοιβή δεν καθορίζεται από κάποια συλλογική σύμβαση εργασίας, αλλά από τον ίδιο τον ΟΠΑΠ ΑΕ και ότι σε περίπτωση που καταβληθεί αμοιβή μεγαλύτερη από αυτή που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (δηλαδή, τα κατώτερα όρια αποδοχών) τότε «μπορεί να συμψηφιστεί (σ.σ. εννοεί η αμοιβή) με τις αυξήσεις ημερομισθίων καθώς και με την προσαύξηση 75% για Κυριακές και αργίες». Ως φαίνεται, οι παραπάνω όροι είναι, πέρα για πέρα, παράνομοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα η ΟΠΑΠ ΑΕ είτε επιχειρεί να διώξει τους εργαζόμενους αυτούς - και μέσω «οικειοθελούς αποχώρησης» - είτε να τους περάσει σε θυγατρική της, άγνωστο με ποιες εργασιακές σχέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com